OSN vyzývá k boji s pašeráky a pytláky. Chránit chce hlavně slony a nosorožce

K ráznému zákroku proti pašerákům rostlin a zvířat vyzývá OSN. Podle nové rezoluce by členské státy měly přijmout důrazná opatření v oblasti prevence i samotného boje s tímto zločinem. Zvláště důsledně je prý nutné chránit nosorožce a slony, kteří se v Africe stávají terčem ilegálního obchodu. Reagovala tak na případ oblíbeného lva, kterého ulovil kvůli trofeji americký zubař.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severní bílý nosorožec v ZOO Dvůr Králové

Severní bílý nosorožec v ZOO Dvůr Králové | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Dirk Vorderstraße

Nová rezoluce OSN, která volá po intenzivnějším boji proti pytláctví, by mohla pomoci podle ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Musí být ale účinná.

„Pytláctví je v Africe, v jihovýchodní Asii a dalších částech světa opravdu velkým problémem a ohrožuje existenčně celou řadu živočišných druhů. Pokud bude rezoluce účinná, a doufejme, že alespoň do jisté míry bude, tak důležitá je,“ říká Miroslav Bobek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problém není jen pytláctví. Chránit zvířata musi také země, kam se trofeje vyváží, upozorňuje ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek

Zájem veřejnosti o problematiku pytláctví vzbudil tento týden případ uloveného lva Cecila, kterého vylákal Američan James Palmer mimo chráněné území. Tam ho poté společně s africkými průvodci zabil šípy. Zimbabwe, kde k činu došlo, kvůli tomu nyní žádá Spojené státy o zubařovo vydání.

„Všechno zlé může být pro něco dobré. Je třeba si ale uvědomit, že jde o jednoho amerického zubaře a jednoho lva. Některé druhy jsou ale ohrožovány masově, třeba nosorožci a sloni,“ přibližuje šéf pražské ZOO.

Ohrožené druhy podle Bobka dostatečně nechrání třeba země ve střední Africe.

„Vlastně je to problém celé Afriky. Ochrana nosorožců je obtížná také v Indii. Tam jsou gangy, které používají vrtulníky. Přeletí přes hranice, zabijí nosorožce, uříznou mu roh a zase odletí,“ popisuje Bobek praktiky pytláků.

Samotná ochrana ve státech, kde se zvířata vyskytují, podle Bobka nepomůže. Zakročit proti pytlákům je nutné také tam, kam se trofeje vyváží.

„Podceňuje se to. Třeba i v Evropě lze legálně nakládat se slonovinou, byť jde o staré zásoby, lze s ní obchodovat,“ dodává ředitel pražské ZOO.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme