Amerika a nové viktoriánství

Před čtyřiceti sedmi lety byl na newyorské Broadwayi poprvé uveden muzikál Hair. Postarší divadelní štamgasti, kteří tehdy tvořili jádro obecenstva, se dozvěděli, že Amerika vstupuje do věku Vodnáře.

Stará morální pravidla odumírala a lidé stanuli na prahu svobody, experimentování a hledání vlastního výrazu.

Komentátor listu Washington Examiner pokračuje, že tyto předpovědi se v jisté míře naplnily.

Statistiky rozvodů a předmanželského sexu po roce 1968 rychle stoupaly a procento dětí žijících s oběma rodiči naopak prudce klesalo. Dějiny, jak je líčil muzikál Hair, vypadaly přesvědčivě - po staletích útlaku se náhle vydaly na cestu za svobodou.

Historie však není jednosměrná a dobové trendy dříve nebo později uváznou nebo se obrátí nazpět. Chování, které působilo moderně a svěže, najednou vypadá jako překonané a staromódní. Lidé si zvyknou na nové zážitky stejně, jako si kdysi zvykli na ty staré.

Čtěte také

Dnes vidíme v Americe trendy, které před časem nikdo nečekal. Zdá se, že se Američané v některých významných aspektech vrací do viktoriánské éry.

Někomu je to líto, ale jiní to vítají a ještě jiní v tom vidí směsici dobrých a špatných novinek. Ale novinka je to hlavně pro stárnoucí pamětníky časů, kdy se zdálo, že věk Vodnáře bude trvat věčně.

Jeden současný trend je prudký pokles sexuální aktivity dospívajících. Podle Centra pro kontrolu nemocí se jí v roce 2013 neoddávala ani polovina mladých lidí, což je mnohem méně než v roce 1988. Trend je více patrný u mužů než u žen a komentátoři jsou bezradní.

Chuť na sex určitě nepoklesla a populární kultura abstinenci moc nepodporuje. Tento trend začal, ještě než se dospívající chopili chytrých telefonů a dívky začaly brát vakcíny bránící rakovině děložního čípku.

Nápadný je také prudký pokles narození dětí nedospělým matkám, což může částečně vysvětlit snadná dostupnost antikoncepce.

Čtěte také

Od 80. let také ubývá interrupcí. Mohlo by to prý být nejen vítězství konzervativních hodnot, ale i projev moderní averze k riskování, která je patrná i v ústupu dětských her bez dozoru. Z veřejných dětských hřišť mizí nebezpečné prolézačky.

Jeden současný trend je prudký pokles sexuální aktivity dospívajících.

Strach z rizika nám pomůže vysvětlit tažení proti údajným sexuálním útokům na vyšších školách a univerzitách, jejichž správci pořádají vykonstruované procesy, kde jsou obvinění - téměř výhradně muži - shledání vinnými, aniž mohou využít běžná pravidla soudního procesu.

Průběh takových jednání zabíhá až do směšných extrémů.

Do akademického prostředí pronikla pravidla namířená proti pohlavnímu soužití mužů a žen, která byla odstraněna v době, kdy divadla na Broadwayi ovládl muzikál Hair. Studenti, kteří se kdysi vydali do věku Vodnáře, jsou náhle podrobeni normám připomínajícím viktoriánskou éru.

Tato pravidla platí pro studenty, i když jsou jiní dospělí lidé mnohem svobodnější, což vyvolává námitku, že je to kriminalizace chování, které jinak pokládáme za běžný sex.

Od 90. let minulého století můžeme pozorovat trend k vyšší porodnosti v poměrně pozdním věku a ženy s vysokým vzděláním se už tolik nevyhýbají dětem.

Více vzdělaných žen se také rozhoduje zůstat doma s dětmi a přerušit svou kariéru. Britská královna Viktorie, která se vdávala velmi mladá a stala se matkou devíti dětí - poslední se jí narodilo v 37 letech - by s tím asi souhlasila.

Čtěte také

Viktoriánský aspekt má i legalizace a stále častější schvalování sňatků lidí stejného pohlaví. Někteří autoři dokonce obhajují jejich sňatky v raném věku, protože doufají, že by mohly homosexuály „zkrotit“.

Má to prý svou logiku, protože manželství obsahuje nevyhnutelné prvky zábran a zdrženlivosti. Komentátor však upozorňuje, že bychom teprve viděli, jak by něco takového fungovalo.

Poslední průzkum deníku Washington Post a televizní stanice ABC ukázal, že 63 procentům Američanů vadí, že se stát soustřeďuje na sociální témata. Většina také podporuje těsné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zvrátil zákaz sňatků osob stejného pohlaví.

Rozpornost těchto postojů podle komentátora listu Washington Examiner naznačuje, že Američané se možná ubírají z věku Vodnáře do nové viktoriánské éry.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio