Slovanská epopej je po dvou měsících opět k vidění v Praze

Zhruba po dvouměsíční přestávce se v pražském Veletržním paláci znovu otevírá výstava Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Organizátoři museli expozici uzavřít kvůli padající omítce ve Velké dvoraně. Hrozilo totiž, že by úlomky zdi mohly cyklus 20 monumentálních obrazů poškodit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek

„K uzavření expozice došlo z důvodu uvolnění omítky na nosnících na stropě, takže bylo potřeba stav zajistit, posoudit statikem a opravit, aby tam nedošlo k dalším škodám,“ potvrdil Miroslav Koláček, vedoucí marketingu Galerie hlavního města Prahy, která má epopej na starosti.

Obrazy se po dobu oprav nacházely ve vedlejším prostoru, který poskytla Národní galerie. Byly bezpečně uloženy a chráněny před prachem. Plátna teď prý nepotřebují žádnou speciální péči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zhruba po dvouměsíční přestávce je opět k vidění Slovanská epopej. Mluvila o tom ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdaléna Juříková

„Když byla před třemi roky instalována ve Veletržním paláci, prošla restaurátorským zásahem a jsou v naprostém pořádku,“ ujišťuje ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdaléna Juříková.

„Expozice vypadá tak, jak ji před třemi roky navrhl pan architekt Zavadil spolu s kurátorem Karlem Srpem. To znamená, že návštěvníci uvidí všech 20 pláten rozvržených historicky za sebou tak, jak si to sám Mucha kdysi představoval,“ dodává.

Místo ve Veletržním paláci má Galerie hlavního města Prahy od Národní galerie pronajato do konce roku 2015. Praha v tuto chvíli hledá pro epopej vhodné místo. Jednou z možností je i její návrat do Moravského Krumlova.

„Stále pracujeme na nějaké variantě, kdy by bylo možno expozici zachovat v Praze,“ říká Juříková. Monumentální plátna zachycující slovanskou mytologii a dějiny českého národa se podle ní stále těší velkému zájmu návštěvníků.

Slovanská epopej Alfonse Muchy byla poprvé představena u příležitosti oslav deseti let samostatnosti Československa v roce 1928 ve Velké dvoraně tehdy právě dobudovaného Veletržního paláce. V letech 1963 až 2011 byly obrazy vystaveny na zámku v Moravském Krumlově. Poté se celý cyklus přesunul zpět do Prahy, do správy Galerie hlavního města Prahy, která ale pro obrazy neměla adekvátní místo.

V Praze bude Slovanská epopej k vidění zhruba do konce příštího roku, pak ji čeká další dočasné stěhování.

„V tuto chvíli nejsem schopen říct, jestli to bude listopad nebo prosinec, ale konec roku 2016. Potom se bude epopej připravovat na transport na zápůjčku do Japonska,“ upřesnil Koláček.

V Tokiu budou obrazy vystaveny tři měsíce. Galerie hlavního města Prahy jedná také o expozici v Číně, ve hře jsou prý zatím asi tři velká muzea. Vnuk Alfonse Muchy John má ale výhrady – slavnému malíři by se prý nelíbilo, že jeho dílo takto cestuje po světě. Epopej totiž daroval Praze.

Juříková nesouhlasí: „Ona je to trošku věc výkladu, protože Alfons Mucha celou epopej namaloval z toho důvodu, aby svět seznámil s dějinami slovanských národů. Už za jeho života postupně podle toho, jak dokončoval jednotlivá plátna, plátna cestovala. Například jako poctu svému donátorovi poslal do Chicaga pět obrazů. Takže ona cestují neustále.“

ČRo, Veronika Jošková Štefanová, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme