Česká armáda by mohla nasadit až 1500 vojáků na ochranu hranic, řekl Zeman

Pokud by pokračoval příval uprchlíků do Česka, může armáda nasadit až 1500 vojáků na ochranu hranic. Pro Blesk to řekl prezident Miloš Zeman s odkazem na informace od náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře. Mluvčí generálního štábu Jan Šulc potvrdil Českému rozhlasu, že jde opravdu o jednu z variant.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Ocenil jsem nasazení policie, podpořil jsem i záměr toto nasazení ještě zesílit, setkal jsem se také s náčelníkem generálního štábu, generálem Bečvářem, který mě informoval, že armáda je připravena poslat na hranice asi 1500 vojáků,“ řekl prezident Miloš Zeman v Blesk TV.

Vojáci by mohli při ochraně hranic skutečně pomáhat, potvrzuje mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Počet a úkoly nasazených vojáků by se ale odvíjely od aktuální situace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká armáda by podle prezidenta Miloše Zemana mohla nasadit až 1500 vojáků na ochranu hranic. Podrobnosti zjišťovala Eva Rajlichová

„Na pracovním setkání pana prezidenta s náčelníkem generálního štábu se hovořilo o různých možnostech a v rámci jedné z těch variant se hovořilo o nasazení až 1500 osob,“ dodal Šulc.

O případném nasazení armády na ochranu hranic v souvislosti s uprchlickou krizí se mluvilo už na konci června na jednání bezpečností rady státu. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD tehdy ale naznačil, že posílení u hranic není aktuální.

„K posílení by došlo teprve tehdy, pokud by se zvýšil tlak nelegálních migrantů na naše hranice,“ poznamenal tehdy Sobotka.

Generální štáb také připustil, že v případě nasazení až 1500 vojáků, by pak chyběli jinde, musela by se omezit třeba cvičení.

„Pokud bychom hovořili o posílení až v těchto maximálních počtech, muselo by pochopitelně ze strany armády dojít k vyhodnocení situace, například ve vztahu k omezení některých cvičení,“ upozornil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

O případném využití vojáků by musela nejdříve rozhodnout vláda. Česká armáda má nyní zhruba 21 tisíc vojáků, letos by měla přijmout další dva tisíce lidí.

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme