V Minsku se sešla kontaktní skupina pro Ukrajinu, jedná o odsunu těžkých zbraní

Zvláštní statut Donbasu, odsun těžkých zbraní a demilitarizac. O tom dnes jedná kontaktní skupina pro Ukrajinu v běloruském Minsku. Tvoří ji vyslanci Kyjeva, Moskvy, OBSE a proruských povstalců.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté mají nyní podle odhadů ukrajinské armády v Donbasu 43 tisíc vojáků

Proruští separatisté mají nyní podle odhadů ukrajinské armády v Donbasu 43 tisíc vojáků | Zdroj: Reuters

Zástupci vzbouřeného Doněcka a Luhanska oznámili, že tentokrát zůstanou v Minsku tak dlouho, dokud se jednání kontaktní skupiny nepohne kupředu.

Na poslední schůzce se kontaktní skupina dohodla na stažení těžkých zbraní na vzdálenost 15 kilometrů od válečné linie, na podpis dokumentu se ale zatím stále čeká a boje s menší intenzitou na různých místech Donbasu pokračují.

Nejvyhrocenější situace panuje momentálně kolem města Horlivka, které leží na hranici povstaleckých území. Tam v uplynulých dnech zahynuli nejméně čtyři civilisté.

Pod palbu se minulý týden dostali i pozorovatelé mise OBSE v Širokinu u Mariupolu na Azovském moři.

V moskevském hotelu Ukrajina mezitím dnes spolupracovníci svrženého ukrajinského prezidenta Janukovyče založili Výbor pro záchranu Ukrajiny. Jeho předsedou se stal expremiér Mykola Azarov.

Ten sice prohlásil, že ve výboru by neměli pracovat lidé Janukovyčova režimu, sám ale po čtyři roky za Janukovyče vedl ukrajinskou vládu. Výbor chce usmířit východ země se západem. Navrhuje nové volby na všech úrovních a potrestání zločinů minulého i současného režimu.

V Minsku by se mělo jednat také o výměně zajatců, která se v posledních týdnech úplně zastavila.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme