Mladá Boleslav se po roce zase vylidnila. Ve Škodě Auto začala celozávodní dovolená

Většina zaměstnanců obou středočeských automobilek bude v nadcházejících dvou týdnech odpočívat. Celozávodní dovolená dnes začala v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto i v kolínské továrně TPCA. Hlavně Mladá Boleslav je v době dovolené téměř vylidněné město.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladá Bolesla se v době celozávodní dovolené ve Škodě Auto stát vylidněným městem

Mladá Bolesla se v době celozávodní dovolené ve Škodě Auto stát vylidněným městem | Foto: Jana Huzilová

Poloprázdná jsou parkoviště, méně hostů vítá obsluha restaurací, nočních barů i nákupních center.

Celozávodní dovolená se projevuje také na tržbách drobných podnikatelů, kteří mají ve městě trafiku nebo třeba obchod. Někteří své provozovny na dva týdny zavřou úplně, další pak zkrátí provozní dobu.

To, že každoročně tržby klesají, několik živnostníků Českému rozhlasu přímo potvrdilo. „Určitě lidi nechodí, je to znát. Je to o čtvrtinu slabší,“ řekl jeden z oslovených podnikatelů. „Samozřejmě nechodí tolik lidí. Prodejny jsou uzavřené, tak se to snažíme využít a bereme si taky dovolenou,“ přidává další.

Kvůli celozávodní dovolené v mladoboleslavské automobilce se každý rok upravují i jízdní řády městských autobusů. Společnost Dopravní podnik Mladá Boleslav například zcela zastaví spoje, které jsou v drtivé většině využívány právě zaměstnanci automobilky. Na některých linkách budou autobusy jezdit méně často, než jsou cestující běžně zvyklí.

Magistrát využívá menší provoz k opravám silnic

Mladoboleslavský magistrát zase využívá toto období k opravě vybraných silnic. Řidiče omezí třeba opravy v Ptácké a Nádražní ulici, kde automobilka buduje inženýrské sítě ke svým objektům, které v této části města stojí. Policisté i strážníci městské policie řeší pak díky celozávodní dovolené méně dopravních přestupků a nehod.

V Kolíně, kde sídlí automobilka TPCA, má závodní dovolená na dění ve městě určitě menší vliv. Je to dané historicky tím, že firma není s Kolínem tolik provázaná. Přesto také tam v okolí závodu potkají lidé méně aut. Znát je to hlavně po ránu a pak také odpoledne, kdy se běžně v automobilce střídají směny.

Ani době celozávodní dovolené ale nezůstávají továrny v Kolíně a Mladé Boleslavi prázdné. Do práce dál chodí třeba lidé z údržby. Dvoutýdenní odstávku totiž obě automobilky tradičně využijí k údržbě strojů a výrobních i montážních linek.

Jaroslav Mareš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme