Jihočeská univerzita uvažuje o přemístění táborské katedry

18. leden 2005

Tábor možná přijde o vysokou školu. Vedení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zvažuje zrušení katedry cestovního ruchu v Táboře, která spadá pod Zemědělskou fakultu. Tři stovky studentů by se musely přestěhovat do krajské metropole, informuje dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Vedení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích listu potvrdilo, že o přemístění táborské katedry uvažuje. Podle rektora univerzity Václava Bůžka vedení rozhodne o zrušení katedry koncem února. Zatím odmítl uvést důvody nebo časový scénář stěhování katedry. Táborská radnice by vysoké školství ve městě ráda zachovala. "Nabídli jsme univerzitě, že budeme dělat vše, abychom vyhověli jejím požadavkům. Starosta o tom jednal s děkankou Zemědělské fakulty," řekla deníku místostarostka Zuzana Pečmanová. V Táboře podle MfD schází přímé napojení na výzkumné ústavy, kolej nahrazují učňovské internáty a místo v menze se vysokoškoláci stravují ve školních jídelnách nebo restauracích.

List ale poukazuje na to, že dnes je trendem spíše zakládat univerzitní pobočky a odloučená pracoviště. ČVUT například vyučuje v Sezimově Ústí, Západočeská univerzita ve Strakonicích, Česká zemědělská univerzita v Písku a Vysoká škola ekonomická v Jindřichově Hradci.

autoři: čro čb , MfD | zdroj: ČTK
Spustit audio