Česká sezona uvede v Edinburghu La Putyku, VerTeDance i Spitfire Company

3. srpen 2015

Čtyři české scénické projekty se letos představí na prestižním Fringe festivalu ve skotském Edinburghu. Takzvaný Czech Showcase neboli Česká sezona spolupořádá České centrum v Londýně.

V minulosti se už několik českých souborů díky účasti na Fringe festivalu následně uplatnilo na zahraničních scénách. Některé z nich se do Edinburghu vrací i letos - mezi nimi Cirk La Putyka, tanečníci z VerTeDance nebo soubor Spitfire Company.

V rámci prvního festivalového večera uvede český soubor Cirk La Putyka představení inscenace Dolls. V temném příběhu zkoumá soubor skryté stránky lidské psychiky, frustraci a nenaplněné touhy. O virtuózní provedení akrobatické části představení se zasluhují převážně zahraniční artisté.

Cirk La Putyka se stal součástí nově vzniklé sekce v rámci Fringe festivalu nazvané Circus HubJe to vůbec poprvé, kdy nový cirkus získal v rámci tohoto festivalu samostatnou programovou sekci. Společně s Cirkem La Putyka v této sekci vystoupí soubory například z Palestiny, Austrálie nebo Kanady.

03441929.jpeg

V dětství je naším nejlepším kamarádem panenka, plyšový medvídek, vojáček... Je klíčem do světa fantazie, oporou, když nám není dobře. Hračka je jediná, která nám opravdu rozumí, cestuje s námi po celém světě, je naší zpovědnicí. Skrze panenku se můžeme podívat do historie, kdy jí člověk přisuzoval nadpřirozené schopnosti a byla spojnicí mezi ním a přírodou.

Výběr českých souborů na Fringe festival iniciovalo České centrum v Londýně. Podle jeho ředitelky Terezy Porybné je to už po páté, kdy České centrum organizuje Czech Showcase v Edinburghu: „Ta představení vidí hodně lidí důležitých pro ty soubory, ředitelé mezinárodních tanečních nebo divadelních souborů, novináři a podobně, je to tedy příležitost předvést se a získat anglicky psané recenze.“

VerTeDance s inscenací KorekceČeský současný tanec bude na letošním Fringe festivalu reprezentovat soubor VerTeDance s inscenací Korekce, která v roce 2014 získala ocenění jako taneční inscenace roku a Cenu Divadelních novin. Sedm tanečníků v režii Jiřího Havelky představí téma slasti z nesvobody. Soubor VerTaDance už jednu zkušenost s vystupováním na Fringe festivalu má. V inscenaci Kolik váží vaše touha v roce 2013 vystupovala i Tereza Ondrová, která se do Edinburghu vrací i letos, aby zatančila v představeních inscenace Boys Who Like to Play With Dolls se slovenským tanečníkem Peterem Šavelem.

03441932.jpeg

Sedm účinkujících stojí v řadě a touží po svobodě. Vše se sesunuje, naklání a padá a přesto je každá disbalance napravena a vrácena do rovnovážného stavu. Korekce je taneční představení s živým hudebním doprovodem Clarinet Factory, které ukazuje, že dosažení svobody jde často ruku v ruce se ztrátou. Ale zejména představení poukazuje na to, že nedostatek svobody rozhodování má často za následek pohodlí, úlevu, důvěrnou známost a oddanost a někdy dokonce štěstí.

Nováčky nebudou v Edinburghu ani členové Spitfire CompanyPerformerky Miřenka Čechová a Jindřiška Křivánková budou tři týdny vystupovat s inscenací Antiwords. Inscenace je ovlivněná hrou Audience Václava Havla a jejím filmovým zpracováním v režii Jiřího Menzla. Režisérem Antiwords a uměleckým vedoucím Spitfire Company je Petr Boháč.

03441931.jpeg

"Co se stane, když se sejde na jevišti pivovarský sládek a pronásledovaný politik, alter ego Havla samotného? Dvě herečky, bedna piva, obrovské originální masky a absurdní humor."

Každý soubor bude na Fringe festivalu hrát v jiném prostoru - Cirk La Putyka v netradičním šapitó Underbelly, VerTeDance bude účinkovat v divadle ZOO Southside, představení Boys Who Like to Play With Dolls uvedou v prostoru Dancebase a scéna Summerhall bude patřit Spitfire Company.

Spustit audio