Šestnáctiletého fotbalistu z Budějovic Mikuláše Jášu testuje Sporting Lisabon

3. srpen 2015

Poprvé v historii pozvalo vedení portugalského fotbalového klubu Sporting Lisabon do své vyhlášené akademie českého hráče. Je jím teprve šestnáctiletý stoper Dynama České Budějovice Mikuláš Jáša. Pokud dostane nabídku angažmá, bude následovat Tomáše Skuhravého a Pavla Horvátha, kteří před časem ve Sportingu působili.

Mikuláše Jáši si skauti všimli na mládežnickém turnaji v Praze, kde Budějovice nastoupily proti Sportingu. Stoperovi se zápas povedl, a tak se stěhoval do Lisabonu. „Hned první den jsem podstoupil fyzické testy a následně se zapojil do tréninku s kategorií U17. Pár jsem jich absolvoval už také s U19 a dokonce odehrál dva zápasy s Juniores, jak tomu Portugalci říkají,“ vypráví Mikuláš Jáša.

Mezi nejzajímavější utkání podle něj patřil souboj s muži Primeiro Decembro. „Byl to jeden z nejvyhrocenějších zápasů, jaké jsem zatím odehrál. A tentokrát jsem na hřišti strávil šedesát minut,“ popisuje.

Příprava v akademii v Lisabonu se podle něj příliš neliší od tréninků v budějovickém Dynamu. Hráči v Portugalsku však trénují déle a také tráví hodně času v posilovně.

Se spoluhráči i trenéry se Mikuláš Jáša dorozumívá anglicky. V portugalštině umí zatím jen pár slovíček. Říká ale, že by nový jazyk zvládl, kdyby v Lisabonu zůstal. „Akorát Portugalci hodně šišlají a místo s často používají š,“ dodává Mikuláš Jáša, jehož jméno by tedy Portugalcům asi dalo docela zabrat.

Vedení klubu výkony mladého fotbalisty zaujaly, a tak uvažuje o přesunu z Českých Budějovic k Atlantskému oceánu. Mikuláš Jáša stráví v Lisabonu ještě týden. „Na pokoji se mi zatím vystřídala spousta národů od Kolumbijce, přes Nizozemce, až po Slovince. S těmi není v komunikaci žádný problém, dorozumíváme se anglicky. Horší to je se spoluhráči z Portugalska. Samozřejmě anglicky umí, ale drtivá většina nedokáže ani pozdravit,“ doplňuje.

Pochvaluje si ale portugalské jídlo. „Moc mi chutná. A naučil jsem se portugalsky poprosit o větší porce, takže hlad nemám,“ směje se. Naopak zatím neměl možnost podívat se do centra Lisabonu, protože ve svém věku k tomu potřebuje doprovod.

Mikuláš Jáša v akademii klubu Sporting Lisabon

Po celou dobu je Mikuláš Jáša v kontaktu se svou rodinou a přáteli. Denně dostává zprávy, v nichž mu kamarádi i příbuzní přejí hodně štěstí.

Mikuláš Jáša vyrůstal v Českých Budějovicích se dvěma sestrami. Eliška hraje fotbal ve Slavii Praha, Julie je oporou volejbalistek mistrovského Prostějova. „Ani nevím, jak se to přihodilo, ale najednou mě o hlavu přerostl a začal hrát fotbal na vyšší úrovni. Odmala je do fotbalu zapálený, a jestli je jeho snem angažmá v Lisabonu, tak mu samozřejmě přeju, aby to vyšlo. Ale na druhou stranu vím, že není jednoduché někam odcestovat sám a na dlouhou dobu,“ říká Julie.

Spustit audio