Jedna šance a dost. Český čtyřkajak pojede na mistrovství světa v Miláně o účast v Riu

Jeden jediný závod určí, jestli si český čtyřkajak bude moci zopakovat svůj bronzový olympijský sen. Rozhodne se o tom za dva týdny na mistrovství světa rychlostních kanoistů v Miláně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové bronzového čtyřkajaku (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel

Členové bronzového čtyřkajaku (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel | Foto: Vít Chalupa

„Světový šampionát je v podstatě těžší než olympiáda. Lodí tam pojede mnohem víc a je to jediná šance, jak se do Ria dostat,“ upozorňuje na tvrdost kvalifikačního systému člen české posádky Jan Štěrba.

Zatímco třeba atleti můžou splnit příslušné limity na desítkách mítinků a střelcům se rozdělují olympijská místa také na několika různých akcích, čtyřkajak má jednu jedinou šanci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistrovství světa, to je pro čtyřkajakáře závod o Rio. Podle Jana Štěrby je i náročnější než olympijské hry

„Je to hrozně málo. Stačí jedno těžší semifinále nebo nepovedená jízda a na hry nepostoupíme. Byla by škoda o ně přijít,“ říká Štěrba.

Na mistrovství světa v Itálii bude ve hře všech deset míst, která si ale musí rozebrat minimálně čtyři kontinenty, takže jistotu dá alespoň sedmá příčka.

Pro čtyřkajak Havel, Trefil, Dostál, Štěrba by to ale podle papírových předpokladů neměl být takový problém, v olympijském Londýně získal bronz, jeho členové jsou úřadujícími mistry světa a i na nepovedených Evropských hrách skončili čtvrtí.

Teď navíc cítí skvělou formu, minulý týden zajeli svůj vůbec nejlepší tréninkový čas. „Musíme jízdu ještě trochu uhladit, ale jelo nám to. Musíme jet furt dobře,“ směje se Lukáš Trefil.

V ostatních kategoriích mají ještě rychlostní kanoisté jednu olympijskou šanci navíc v dodatečné nominaci, i oni ale chtějí získat jistotu už na milánském šampionátu, aby za rok v Riu nechyběli.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme