Strážníci v Ústí nad Labem monitorují bezdomovce

3. srpen 2015

Strážníci chtějí získat víc informací o bezdomovcích, kteří žijí na území Ústí nad Labem. Proto začali s podrobnější kontrolou míst, kde lidé bez domova obvykle přebývají i míst, kde by mohli být. Do terénu se vydávají společně se sociálními pracovnicemi.

Strážníci i sociální pracovnice hovoří s mladíkem, kterého už dobře znají. Pomoci mu ale není jednoduché.

„Potkáváme ho velmi často. Snažíme se s ním zahájit sociální práci. Ale vzhledem k tomu, že ti lidé mnohdy nechtějí, tak je to složité. On třeba rozpracoval ten plán do půlky, ale pak se na to vykašlal. Nemá dávky, teď ztratil občanku, není evidovaný na úřadu práce, tak ta pomoc je složitější,“ přiblížila svou nelehkou práci sociální pracovnice obvodu Severní Terasa Lenka Figa.

U parovodu za Masarykovou nemocnicí nechali strážníci bezdomovce jejich příbytek zlikvidovat

Bezdomovce strážníci kontrolují průběžně. Z některých míst - třeba od parovodů nebo ze zahrádkářských kolonií - je vykazují.

Smysl obchůzek vysvětlil zástupce ředitele Městské policie Jan Novotný.

„Statistika bezdomovců nejde úplně přesně zjistit. My víme zhruba o 40 bezdomovcích, kteří jsou zde nastálo, ale o většině nevíme, protože oni nám migrují. Právě proto jsou tyto akce, abychom zjistili, kolik se jich na území města pohybuje a z jakých jsou měst. V současné době víme asi o 5 místech, kde se bezdomovci zdržují stále. Dlouhá léta se nám zdržovali na Partyzánské stezce na Střekově, ale v současné době tam nejsou. Takže my musíme zjistit, kam a proč se přemístili.“

Paní Lenka neměla z čeho platit nájem - tři měsíce žije na ulici. Provizorní domov má s přítelem a se synem v neobývaném domě V Rokli. Nabízenou pomoc od sociální pracovnice chce využít, zatím si o pomoc neřekla.

„Je to těžké, já jsem se styděla. Zatím jsem o pomoc nežádala, teď ale půjdu určitě,“ dušuje se paní Lenka.

150731_bezdomovci 22.JPG

„Tyhle lidi neznáme, viděli jsme je poprvé. Jinak se zde pohybovaly jiné osoby, ale oni hodně migrují po Ústí nad Labem. Budeme věřit, že paní tu pomoc využije. Za celou dobu, co to děláme, se nám ale podařilo dostat z ulice tak 2 lidi,“ uzavírá zkušenosti práce s bezdomovci Lenka Figa.

autor: hau
Spustit audio