Rozpočet je v rekordním přebytku. Nejvyšším od vzniku samostatného státu

Stát zatím letos hospodaří s přebytkem. Čísla za první prázdninový měsíc ukázala, že přebytek státního rozpočtu stoupl na 25,7 miliardy korun. Podle ministerstva financí je to nejlepší výsledek od vzniku České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku.

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec potvrdil, že daňové příjmy České republiky zatím dosáhly 568 miliard. Oproti loňskému 31. červenci jsou vyšší o 15,2 miliardy korun.

„Na meziročním růstu celkových příjmů se podílely zejména příjmy z EU vzrůstem o 50 miliard korun, dále inkaso pojistného na sociální zabezpečení vzrůstem o 12,5 miliardy a inkaso daní z příjmu právnických osob vzrůstem o 5,3 miliardy korun,“ doplnil Žurovec.

Za dobrým hospodařením státu je podle hlavního ekonoma UnicreditBank Pavla Sobíška především dočerpávání evropských dotací, kde si Česko polepšilo o 50 miliard.

„Ta částka už o nějakých 17 miliard dokonce převýšila očekávanou skutečnost za celý letošní rok,“ uvedl Sobíšek.

Na celý letošní rok je schválený rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Hospodaření státu za leden až červenec 2004 - 2015 | Foto: ČTK

ČRo, Zuzana Petráňová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme