Investor stále nemůže začít stavět ‚maršmeloun‘ v blízkosti Anežského kláštera

Nový bytový dům vedle zdi památkově chráněného Anežského kláštera v Praze 1 italský investor zatím stavět nemůže. Se stavbou nemůže začít, dokud nebude mít pravomocné stavební povolení. To už sice vydal stavební úřad Prahy 1, na stole má ale několik odvolání, která musí vyřídit. Proti stavbě na jaře demonstrovaly stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anežský klášter na Františku

Anežský klášter na Františku | Foto: Filip Jandourek

V Praze 1 u Anežského kláštera stojí v současnosti parkoviště, které by měl v budoucnu nahradit šestipodlažní bytový dům. Podle barevných návrhů získal přezdívku „maršmeloun“.

Nová odvolání proti stavebnímu povolení úřad Prahy 1 nepřijímá, lhůta už vypršela. Stavební odbor tak v současnosti eviduje celkem devět podnětů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavební úřad Prahy 1 vydal stavební povolení pro stavbu takzvaného maršmelounu. Vyřídit musí devět odvolání

„Ve věci stavebního povolení na předmětnou stavbu se dosud odvolalo devět subjektů. Z toho je jeden subjekt Občanský monitoring, dále jsou to jednotlivé fyzické osoby,“ řekla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Radnice všem stěžovatelům odešle své stanovisko, ti se k němu mohou vyjádřit do 15 dnů. Pak jejich námitky poputují na magistrát, který rozhodne, jestli stavební odbor Prahy 1 měl právo stavební povolení vydat, nebo udělal chybu.

„Bylo vydáno nezákonně, těch nezákonností byla celá řada. Bylo to tak uspěchané, že tam bylo referováno na neexistující ulice,“ uvedl Vítězslav Praks z Občanského monitoringu.

Veronika Blažková ale oponuje, že úřad podle zákona postupoval: „Stavební úřad Prahy 1 postupoval dle zákonných postupů. Prošetřuje veškerá potvrzení, která měl investor mít k dispozici, pokud stavební povolení chce. To dodal,“ vysvětlila Blažková.

Magistrát po přezkoumání územního rozhodnutí spis následně předá ministerstvu pro místní rozvoj. To už bude druhým ministerstvem, které novostavbu řeší.

Občanská sdružení se totiž odvolala k Památkové inspekci ministerstva kultury. Ta prozkoumá kladná stanoviska ke stavbě, která vydali magistrátní památkáři.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme