Na Rakovnicku hasí les. Rozsáhlý požár způsobil kombajn

Nejvyšší možný stupeň poplachu vyhlásili včera hasiči kvůli požáru lesa v Chrášťanech na Rakovnicku. Na místo dorazily desítky hasičských jednotek. Podle vyšetřovatelů začalo hořet od kombajnu, který najel sekací lištou na kámen. Lidská obydlí oheň neohrožuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči

Hasiči | Foto: Tomáš Adamec

Oheň se rozšířil na ploše zhruba 1000 krát 600 metrů. Větší část postižené oblasti tvoří les, zbytek pole.

Hasičům se daří plameny postupně krotit. Pomocí cisteren večer dohašovali už jen zbylé „ostrůvky“ ohně, hotovo však ještě není. „Předpokládám, že dohašovací práce budou trvat možná i několik dní,“ uvedl velitel zásahu Lukáš Popp.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hasiči zasahují u požáru lesa u Chrášťan na Rakovnicku. Vyhlásili tam nejvyšší stupeň poplachu. Na místě byl reportér Radek Duchoň

Obavy měl i starosta nedaleké Olešné Jiří Lengyel. „Největší nebezpečí je, že začne foukat vítr a v lesních porostech to bude hořet ještě 14 dní, protože se budou objevovat nová ohniska,“ dodal.

Oheň podle vyšetřovatelů způsobila zřejmě jiskra od kombajnu, který najel na kámen. Podle hasičů se takové případy stávají, ale obvykle se zemědělcům požáry daří uhasit dřív, než se rozšíří. To se nyní nepovedlo.

Na místě zasahovaly zhruba dvě až tři desítky jednotek hasičů a povolaný byl i vrtulník, který shazoval vodu z výšky.

Středočechům přijeli na pomoc i hasiči z Ústeckého a Plzeňského kraje. „Na místo bylo vysláno vozidlo s velkokapacitním čerpadlem a třemi kilometry hadic, aby bylo možné dodávat vodu přímo na požářiště a nemusela se vozit kyvadlově,“ přiblížil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Požárům nahrává sucho

V kraji platí kvůli dlouhotrvajícímu suchu zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit. Lidé také nesmí pálit suchou trávu, plevel či větve na volném prostranství.

Vzhledem k nedostatku srážek a přetrvávajícímu suchu hrozí v Česku požáry. Největší riziko je v nižších polohách, zejména ve středních Čechách a na jižní Moravě.

ČTK, ČRo, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme