Česko je pro uprchlíky spíš tranzitní země, o azyl žádají jen jednotlivci

Cizinecká policie zadržela o minulém víkendu na 200 nelegálních uprchlíků. Ministerstvo vnitra předpokládá, že letos do Česka dorazí mezi třemi až čtyřmi tisíci nelegálních migrantů. O azyl ale žádá jen menší část z nich. Pro uprchlíky je Česká republika spíš jen tranzitní země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto)

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavly Novotné zažádali ze stovek dosud zadržených nelegálních uprchlíků o útočiště v Česku jen jednotlivci.

Letos sice požádalo o status azylanta v Česku na 900 osob, přičemž skoro polovina z nich přišla z Ukrajiny, to ale není oproti předchozím letům nijak výrazný nárůst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč jen menší část z uprchlíků má zájem o azyl v Česku? Mluvil o tom Jan Schroth z české kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci

Projektový manažer české kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci Jan Schroth si to vysvětluje tím, že Česká republika není pro uprchlíky atraktivní. Obava některých Čechů z toho, že do země zamíří velký počet lidí, je navíc podle něj zbytečná.

„Lidé fungují na základě takzvaných migračních sítí. Jdou tam, kde mají příležitost se uchytit, pracovat,“ uvádí s tím, že když běžence policisté na cestě do cílové země zadrží, tak se ze vzniklé frustrace rodí nepokoje podobné těm z uprchlického tábora Jezová u Bělé pod Bezdězem.

Policisté zadrželi na pražském hlavním nádraží 10 uprchlíků ze Sýrie

Číst článek

Schroth je navíc názoru, že tuzemská ekonomika by na tom byla hůře, kdyby v Česku nežili cizinci.

„Pokud se pravidla nastaví tak, aby Česká republika mohla z migrace těžit, tak dlouhodobě bychom z toho mohli profitovat,“ míní s tím, že takzvaná řízená legální migrace je výlučně pozitivní proces. Třeba jako v Německu.

„Němci se snaží, aby žadatelé o azyl mohli co nejdříve začít pracovat, uplatnit svůj potenciál. Dokonce se mezi nimi snaží hledat nedostatkové řemeslníky,“ podotýká s tím, že přesně tak má výpadat chytrá imigrační politika.

ČRo, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme