Obama představil dosud nejpřísnější plán boje se změnami klimatu

Americký prezident Barack Obama dnes představil dosud nejpřísnější opatření v boji s klimatickými změnami. Do roku 2030 má v USA dojít k poklesu emisí oxidu uhličitého (CO2) o 32 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: Reuters

Svůj plán Obama nazval "nejdůležitějším krokem", který kdy Spojené státy přijaly v boji se změnami klimatu. Jak americký prezident dodal, nezná větší hrozbu "pro naši budoucnost a budoucí generace", než jsou právě klimatické změny.

Ve svém projevu Barack Obama zmínil některé dopady globálního oteplování, jako jsou například mnohem větší sucha či silnější bouře. Jak poznamenal, rok 2014 byl dosud nejteplejší v historii.

"Jsme první generace, která přímo cítí dopady klimatických změn, a poslední, která s tím může něco udělat," prohlásil Obama a několikrát si vyslechl bouřlivý potlesk. "Jestliže se nezachováme správně, už to nepůjde vrátit zpátky. Jestliže chceme chránit naši ekonomiku, bezpečnost, zdraví našich dětí, můžeme udělat víc," dodal.

Oponenti se obrátí na soudy

Průmyslníci a další oponenti plánu se již nechali slyšet, že hodlají vládou stanovená omezení napadnout u soudů a dosáhnout odložení jejich platnosti do doby, než budou soudní pře ukončeny.

Spojené státy patří k největším znečišťovatelům ovzduší na planetě a v minulosti se odmítaly připojit k závazkům stanoveným na mezinárodních klimatických konferencích. Obama si však boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit druhého prezidentského období a postavil se po bok zemí Evropské unie, které zavádějí podobná opatření.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme