Generální inspekce navrhla obžalobu policejního učitele Kadlece, který boural opilý

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat lektora Policejní akademie Karla Kadlece. Vysoce postavený důstojník letos v březnu v opilosti boural v pražských Nuslích a od nehody se údajně snažil ujet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní akademie

Policejní akademie | Foto: Filip Jandourek

Už v červnu si Kadlec vyslechl obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to trestní zákoník ukládá až tříletý trest. Vyšetřování ale inspekce ukončila až minulé úterý, kdy si případ převzalo pražské státní zastupitelství.

„Spis jsme obdrželi spolu s návrhem na podání obžaloby. Státní zástupce věc nyní studuje a poté rozhodne o dalším postupu,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Jestli inspekce obvinění ještě rozšířila, ale mluvčí GIBS Radka Sandorová nepotvrdila. „Já mohu v tuto chvíli pouze potvrdit, že vyšetřování v tomto případu bylo již ukončeno. Celá věc byla s návrhem na podání obžaloby předána na Městské státní zastupitelství v Praze, a to v minulém týdnu,“ uvedla.

Na akademii učil dál i po obvinění

Karel Kadlec podle inspekce letos v březnu v pracovní době boural na náměstí Bratří Synků. Od nehody se pak údajně pokusil ujet a přitom naboural další auto. Na místě ho ale zadržela přivolaná policejní hlídka. Při dechové zkoušce mu naměřila přes 1,5 promile alkoholu.

S Českým rozhlasem Kadlec od začátku kauzy nekomunikuje, v televizi Nova ale po nehodě popřel, že by řídil opilý. Pokud ho soud pravomocně odsoudí, pravděpodobně by u policie skončil.

Podle červnového vyjádření děkana Fakulty bezpečnostně právní Davida Zámka Kadlec sám rezignoval na post vedoucího katedry. Po svém obvinění ale do práce jako učitel dál chodil. Přitom kancléř rektora Jan Bajura už dřív řekl, že škola může začít jednat, jakmile inspekce zahájí trestní stíhání.

Aktuální stanovisko Policejní akademie i samotného Karla Kadlece zjišťujeme.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme