Pro EXPO v Miláně vznikly velké kapky z ruční krajky. Některé měří až 3,5 metru

Před českým pavilonem na výstavě EXPO v Miláně teď chodí lidé se zakloněnou hlavou. Prohlížejí si obří kapky vody z ručně šité krajky. Jsou součástí výstavy Feeding the Planet, Energy for Life (Uživit planetu, energie pro život).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro EXPO v Miláně vznikly velké kapky z ruční krajky (model)

Pro EXPO v Miláně vznikly velké kapky z ruční krajky (model) | Foto: VOŠTŘ a SUŠTŘ

Krajkové kapky vytvořili v pražské Vyšší odborné škole a Střední umělecké škole textilních řemesel. Zavěsili je pak nad bazénem u vstupu na výstavu EXPO.

„Objekt se skládá z devíti kusů kapek, jsou různě veliké. Některé z nich až 3,5 metru,“ popsala ředitelka obou škol Ivana Hýblová s tím, že nejmenší naopak měří 1,9 metru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro EXPO v Miláně vznikly velké kapky z ruční krajky. Některé měří až 3,5 metru, popsala ředitelka pražské VOŠTŘ A SUŠTŘ Ivana Hýblová

Kapky mají ocelový rámeček a uvnitř jsou vyplněny leonskými šňůrami z kovových vláken. Ty jsou spleteny technikou, která se používala při ručním šití krajek.

„Ručně šitá krajka je nejdokonalejší krajkářská technika, která je velice složitá. My jsme to převedli do monumentálních rozměrů. Stehy u historických krajek jsou velice malinké a my jsme to chtěli ukázat ve velkém rozměru, aby si návštěvníci uvědomili složitost té techniky,“ vysvětlila Hýblová.

Pro EXPO v Miláně vznikly velké kapky z ruční krajky | Foto: VOŠTŘ a SUŠTŘ

Návštěvníci výstavy EXPO si také mohou vyzkoušet jinou tradiční řemeslnou techniku - macramé. Jednoduchý postup je přímo na místě naučí výtvarnice školy.

„Technikou macramé vytvoří Josefínský uzel, který svážou do té kapičky vody, a do toho mohou vložit přání pro život nebo pro planetu,“ dodala Hýblová.

Svoje výtvory potom mohou zavěsit na připravené řetízky. V současné době už prý visí asi 500 kusů malých kapiček.

Návštěvníci výstavy EXPO si také mohou vyzkoušet jinou tradiční řemeslnou techniku, macramé | Foto: VOŠTŘ a SUŠTŘ

Michaela Vetešková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme