Airbus představil největší letadlo na světě - A380

Historie světového letectví dnes otevírá další stránku. V jihofrancouzském Toulouse bylo oficiálně předvedeno největší dopravní letadlo světa Airbus 380. Slavnostní ceremonie se zúčastnili francouzský prezident Jacques Chirac, předsedové vlád Velké Británie, Německa a 5000 dalších hostů. Právě v těchto čtyřech zemích se největší díly letadla vyrábějí, ale součástky pocházejí i z jiných zemí včetně České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A380 stojí 7 miliard korun

A380 stojí 7 miliard korun | Foto: AFP

Letadlu A 380 se říká superjumbo, a už to naznačuje, že cílem společnsoti Airbus je překonat jumbo, tedy americký Boeing 747, který dosud dálkové letecké dopravě kraluje. A380 ho předčí velikostí a kapacitou, ale i doletem a hospodárností provozu.

Je to první dopravní letoun se dvěma podlažími po celé délce trupu. Je to také první dálkový letoun, který spotřebuje méně než tři litry pohonných hmot na dopravu jednoho cestujícího na sto kilometrů. Bez mezipřistání překoná například trasu z Francie do Austrálie. Prostornost letounu umožňuje zvýšit pohodlí pro cestující a zřídit na palubě například soukromé salonky s lehátky a sprchami, hernu, saunu a dokonce i tělocvičnu. Cestující budou také moci používat své osobní počítače a připojit se na internet.

A380 je určen pro 555 cestujících, ale po úpravách je schopen pojmout až 850 lidí. Jeho cena se pohynuje kolem sedmi miliard korun. Do vzduchu se poprve vznese asi za dva a půl měsíce a veřejnosti se má představit v červnu na pařížském aerosalonu.

První zákazník, kterým jsou Singapurské aerolinie, dostane první z deseti objednaných letounů v polovině příštího roku.

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme