V Olomouci přibyly další kameny připomínající tragický osud židovských obyvatel

5. srpen 2015

V Olomouci se včera pokládaly Stolpersteine kameny, které mají připomínat tragické osudy Židů zavražděných v koncentračních táborech. V dlažbách před domy, kde oběti holokaustu žily, jich přibylo dalších 25.

Jeden kámen patří i nežidovské osobnosti. Ve Švermově ulici číslo 7 připomíná starostu olomouckého Sokola Otakara Smrčku, který byl za nacistické okupace zatčen a v roce 1943 popraven.

Usazování betonové dlažební kostky s mosazným povrchem připomíná tak trochu tichý obřad. Kostka vás totiž vrací do minulosti a připomíná události, které by se už nikdy neměly stát.

U pokládání nechybí předseda olomoucké židovské obce Petr Papoušek: „Jsme rádi, že to pokračuje dál. Když dnes sečteme všechny ty kameny, tak jich je přes 150.“

Za války bylo v Olomouci zavražděno kolem 2 500 židovských obyvatel. V Olomouci kameny velmi soustředěně zasazuje do chodníku nenápadný muž v klobouku - německý výtvarník Gunter Demnig, který celý projekt vymyslel.

Jak říká, pokládání pro něj není rutina, pokaždé jsou to jiní lidé, jiné oběti. Myslí na ty zavražděné, protože každá kostka skrývá jiný příběh. A navíc pro mnoho příbuzných je to jediné místo, kde si mohou své zemřelé připomenout, protože mnoho z nich nemá ani hrob.

Německý výtvarník Gunter Demnig, který projekt Stolpersteine vymyslel

S usazováním kostek pomáhá i František Urbášek z technických služeb. Nikdy dříve si neuvědomoval, kolik olomouckých židovských obyvatel bylo za války zabito: „Překvapuje mě, že jich tady tolik v Olomouci žilo.“

Tomáš Hrbek z Židovské obce přihlíží a tiše se usmívá: „Pro mě to znamená hodně, protože první kostky se pokládaly pro moji babičku a pro moje tety, které jsem nepoznal. Mám k tomu osobní vztah. Jsem vždycky rád, když se u toho zastavují mladí lidi nebo děti a ptají se, co to je.“

autor: rak
Spustit audio