Ministerstvo zemědělství po kritice vinařů zpřesnilo v novele opatření proti pančování

Shoda na podobě vinařské novely mezi vinaři a ministerstvem zemědělství se po dnešním jednání přiblížila. Původní verze předlohy, která má omezit pančování a falšování nápoje, nebyla podle jihomoravských vinařů srozumitelná. Úpravy, které v ní po jejich kritice udělali ministerští úředníci, chtějí ještě prodiskutovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vino, pití vína

vino, pití vína | Foto: Fotobanka Freeimages

Vinaři jednání přerušili a upravenou verzi novely si odvezli k posouzení. Ministerstvo zemědělství se podle svého mluvčího Hynka Jordána celou novelu přepracovat nechystá. Uvažuje ale o dílčích úpravách.

„My tak, jak jsme ji představili veřejnosti i odborné veřejnosti, tak už ji považujeme víceméně za finální a dobrý text,“ řekl Jordán.

Podle prezidenta Svazu vinařů České republiky Tibora Nyitraye je nová podoba normy přijatelnější.

„Dopracovaly se podmínky, za kterých by bylo jasně vidět, kdo co dovezl, jak s vínem naložil, komu ho dodal,“ zdůvodnil.

„Bude dále jasně evidováno, jaké víno se komu dodává v podobě sudové, v podobě baleného vína i nebaleného, což je nový terminus technicus, který se bude používat a bude zahrnovat v podstatě všechno víno, které se na území České republiky vyrobí nebo doveze,“ dodal Nyitray.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme