Síň slávy, nebo hanby? Výstava věnovaná Breivikovým zločinům rozděluje Nory

Výstava věnovaná teroristickým útokům, které před čtyřmi lety spáchal Anders Breivik, vyvolává v Norsku rozporuplné reakce. Zatímco některým se líbí, jiní tvrdí, že pravicovému extremistovi se tak dostává až příliš velké pozornosti. Mezi exponáty patří například trosky z Breivikovy dodávky nebo telefony, kterými se jeho oběti těsně před smrtí snažily přivolat pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vládní budovy v centru Osla, kde Anders Behring Breivik loni 22.července nejprve odpálil bombu a po výbuchu, který zabil osm lidí, přejel na ostrov Utøya.

Vládní budovy v centru Osla, kde Anders Behring Breivik loni 22.července nejprve odpálil bombu a po výbuchu, který zabil osm lidí, přejel na ostrov Utøya. | Foto: Filip Jandourek

Norská vláda expozici otevřela v budově v centru Osla, před kterou Breivik odpálil 22. července 2011 nálož. Pak zaútočil na ostrově Utöya. Celkem přišlo o život 77 osob, většinou šlo o nezletilé účastníky tábora sociálně-demokratické mládeže.

„Ten záběr, kde vidíte, jak parkuje bílé auto, a pak přichází exploze. A samozřejmě třeba fotografie všech těch obětí. Jsou to lidé ve věku 16 nebo 17 let a vzpomenete si na sebe, jak jste v tomto věku byli mladí a nezkušení,“ říká jeden z návštěvníků výstavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstava věnovaná teroristickým útokům, které před čtyřmi lety spáchal Anders Breivik, vyvolává v Norsku rozporuplné reakce

V další místnosti je na zdi časová osa, která popisuje události minutu po minutě. Veškeré texty jsou v norštině i angličtině.

Mezi návštěvníky výstavy jsou skoro samí Norové. Někteří přicházejí proto, že se jich čtyři roky staré události bezprostředně týkaly.

Britt pracovala v budově, kterou výbuch zasáhl nejvíc. „Měla jsem schůzku ve městě, a tak jsem z kanceláře odešla ve dvě hodiny, tedy asi hodinu před výbuchem. Jen tomu vděčím za to, že tu dnes stojím,“ vzpomíná.

Přesto si myslí, že je důležité pořádat akce, které útoky připomínají. Řada Norů ovšem s expozicí nesouhlasí. Tvrdí, že by se mohla stát Breivikovou pomyslnou síní slávy.

Tuto myšlenku ale odmítá další z návštěvníků, Gudnail: „Myslím si, že je to v pořádku. Mám tady za rohem restauraci. Kalendář na zdi jsem zastavil na datu 22. července a už nikdy ho neobrátím. Chci, aby si všichni pamatovali, co se stalo. A tak je to i s touto výstavou. Není to síň slávy, ale síň hanby.“

Grafický PROFIL o útoku norského teroristy Anderse Breivika, který 22. července 2011 zastřelil na ostrově Utöya 69 lidí | Foto: ČTK

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme