Hasiči lokalizovali požár na Mladoboleslavsku. Ještě ho dohašují

Hasiči dostali pod kontrolu lesní požár u obce Branžež na Mladoboleslavsku. Oheň se už nešíří, hašení ale stále komplikuje náročný skalnatý terén. Na místě proto i dnes pomáhá vrtulník. Hasiči také museli pokácet některé stromy, protože jejich kořeny doslova prohořely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U rozsáhlého požáru lesa u obce Branžež na Mladoboleslavsku zasahuje zhruba 22 hasičských jednotek

U rozsáhlého požáru lesa u obce Branžež na Mladoboleslavsku zasahuje zhruba 22 hasičských jednotek | Zdroj: ČTK

„Terén je velmi náročný. Probíhá to všechno ve skalách s velkým převýšením a ve skalních průrvách,“ popisuje velitel zásahu Jan Hadrbolec a dodává:

„Budeme se snažit zem pořádně prolít vodou a rozrýt tak, abychom se dostali ke kořenům k požáru, který je hluboko v zemi. Požár vám může nekontrolovaně vyskočit o několik desítek metrů dál, kde doposud vůbec nehořelo.“

Příčina požáru je zatím neznámá, stejně jako doba, jak dlouho ještě zásah potrvá. Oheň neohrožuje chataře ani turisty z rekreační oblasti na Branžeži.

Na místo se včera sjely jednotky z Libereckého, Středočeského a z Kraje Vysočina. U obce Branžež zasahovali jak profesionální, tak i dobrovolní hasiči. Kvůli obtížnému terénu museli být povoláni i horolezci.

S požárem se potýkalo 22 hasičských jednotek, což je asi sto hasičů. Ze vzduchu jim pomáhal také vrtulník. Požární jednotky sice měly dostatek vody, ale problém byl ji dopravit na místo požáru.

„Bylo to obtížné. Velké tatrovky vozily vodu po jednosměrných cestách v lese. Chtělo to velmi dobrou koordinaci veškeré techniky,“ popisuje z místa reportér Českého rozhlasu Jan Charvát.

Ve Středočeském kraji platí od 22. července zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit. Lidé také nesmějí pálit suchou trávu, větve nebo klestí zejména v blízkosti polí a v lesích.

Hasiči dohašují požár lesa na Mladoboleslavsku | Foto: Jan Charvát

Anna Jadrná, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme