V plzeňské jídelně, kde byla salmonela, se opět vaří. Hygienici provoz povolili
Plzeňská jídelna a vývařovna ZRTAS ode dneška opět vaří a rozváží jídla. Přes týden a půl byla uzavřena kvůli výskytu salmonely. Tou se nakazilo 145 lidí. Podle hygieniků šlo o největší epidemii v Plzeňském kraji za posledních 20 let.
Plzeňská jídlena úspěšně prošla pondělní závěrečnou kontrolou hygieniků.
„Má od nás souhlas, že může otevřít," řekl ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk.
Společnost ZRTAS počítá s tím, že si bude muset opět získat důvěru zákazníků. Podle prvních odhadů se objednávky sníží zhruba o dvě třetiny.
Firma rozesílá odběratelům omluvné a vysvětlující dopisy. Pokutě, která se může vyšplhat až na milion korun, se ale pravděpodobně nevyhne.
Právní zástupci společnosti řeší navíc požadavky poškozených zákazníků. Ti chtějí především náhradu za poškození zdraví a ušlý zisk.
Salmonela se na Plzeňsku objevila na konci července, kdy do nemocnic přijeli lidé s průjmem. Další navštěvovali ambulance s horečkami, zvracením a křečemi. Průjem pak u některých pacientů způsobil těžkou dehydrataci.
Všichni pacienti snědli špagety carbonara z plzeňské vývařovny. Rozbory provedené plzeňskou hygienickou stanicí později potvrdily přítomnost bakterií salmonely ve špagetách a na skořápce vajíčka.