Na Vysočině vysychají potoky a řeky. A situace se patrně nezlepší

5. srpen 2015
Zprávy z

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu na Vysočině vysychají vodní toky. Podle hydrologů jsou některé daleko pod hranicí stavu, který se i odborně nazývá suchem. Vzhledem k dalším prognózám počasí vody nepřibude. „Ve Fryšávce u Jimramova sahá jen do čtvrt metru a protéká tam stále méně vody pod deset litrů za vteřinu,“ zjistil jeden z příkladů reportér Daniel Zach.

Koryta potoků kvůli nízké hladině zarůstají travou, což je příklad Dvorců u Jihlavy, kterými protéká Jedlovský potok. Hladina jindy živého potoka je stěží vidět mezi hustým porostem. „Nebývá,“ odpovídá na otázku, zda někdy bylo tak málo vody Jana Slavíčková.

„V létě nebo na jaře je normálně vody mnohem víc. Když taje sníh, vylévá se i z břehů,“ přidává se do hovoru maminka paní Slavíčkové Drahomíra Večeřová, která také v Dvorcích vyrostla a na potok má jen hezké vzpomínky. „Tady jsme si dělali potůčky, kamínky,“ směje se.

Poslední týdny ale nic takového v podstatě není možné, vody je i ve Dvorcích velmi málo. „Měli jsme i vany, sedli jsme do nich a jeli po potoce. Moc hezký to bylo.“

Jak ubývá vody, roste stále více trávy a dřevin v korytě, které by na jaře paradoxně mohly způsobit povodeň. Ve Dvorcích se tam proto chystají se sekačkou.

Jedlovský potok ve Dvorcích u Jihlavy
autor: daz
Spustit audio