Policisté s kamerami sledovali chování řidičů před rizikovými železničními přejezdy na Liberecku

5. srpen 2015

Před několika rizikovými železničními přejezdy na Liberecku mohli dnes (5.8.) lidé vidět policisty s kamerami. Sledovali chování řidičů a chodců v okamžiku, kdy se rozsvítila červená signalizace a začaly se spouštět závory. Také zjišťovali jestli řidiči zastaví před stopkou u kolejí. V poslední době totiž na Liberecku vzrostl počet nehod na přejezdech. Na Frýdlantsku loni dokonce zemřeli při střetu auta s vlakem dva lidé.

Na železničním přejezdu na Poštovním náměstí v libereckých Rochlicích za moment pojede vlak. Červená signalizace svítí a auta zastavují. Policisté bedlivě kamerami sledují, zda nějaké auto na poslední chvíli neprojelo.

Všichni včas zastavili, i řidič bílé dodávky. Je rád, že policisté dodržování pravidel silničního provozu před přejezdy kontrolují. On sám je dodržuje, střetu s vlakem se bojí.

U stažených závor čeká maminka s dětmi. Sama má zkušeností s tím, že před domem, kde bydlí, chodci chodí po kolejích a riskují tím zdraví a život.

Policistka Vladimíra Šrýtrová vysvětluje, proč se celá akce dělá. Řidiči v Libereckém kraji se totiž opět před přejezdy chovají velmi rizikově.

„Teď o víkendu zrovna v Horní Polici na Českolipsku vjel řidič kamionu do kolejiště, když padaly závory. Ty rozrazil a ujel. Teď po něm policie pátrá. Řidiči letos z důvodu nerespektování světelné a zvukové signalizace na železničních přejezdech Libereckého kraje bourali celkem 11krát, dva lidé byli při střetu s vlakem zranění.“

Pokud řidič jede na přejezd na červenou, hrozí bloková pokuta 2.500 korun a srážka 7 bodů. Pokud v jednom roce udělá takový přestupek znovu, hrozí mu zákaz řízení. Chodci mohou dostat pokutu ve výši až 2.000 korun.

Policisté dnes zkontrolovali na Liberecku celkem 6 přejezdů, dva řidiči nezastavili před značkou STOP a jejich závažný přestupek projedná magistrát.

Spustit audio