Po ledovcích v Alpách lezou astronauti. Nacvičují tam pobyt na Marsu

Pobyt na Marsu se dá natrénovat i v rakouských Alpách. Sto kilometrů od Innsbrucku, vysoko v horách vedle lyžařských vleků, to zkoušejí pečlivě vybraní adepti. Ve skafandrech a s robotickými vozítky se budou procházet po ledovci, který se podobá tomu, jaký by mohl být na rudé planetě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Astronaut, ilustrační foto

Astronaut, ilustrační foto | Foto: NASA

„Jsou tu vedle sebe oba typy ledovců, jaké můžeme čekat i na Marsu, tedy ty skutečně ledové i ty přikryté skalní sutí,“ popsal podobnost pro televizi ORF Alexander Soucek z Rakouského vesmírného fóra.

Do simulace pobytu na Marsu se přihlásilo asi 100 dobrodruhů. Do Tyrolska jich nakonec přijelo jen pět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do tyrolských Alp přijeli astronauti. Jak se dá vysoko v horách simulovat pobyt na Marsu, přiblížil Vojtěch Berger

„Pro nás - cvičné astronauty - to není tak těžké jako pro ty opravdové ve vesmíru. Tady vám se vším pomáhá servisní tým. Dohlížejí na to, aby nám nic nechybělo,“ popsala Carmen z Berlína.

Personál expedice tak třeba pobíhá za astronauty, kteří se ztěžka sunou po ledovci, a nosí jim malé stoličky, aby si mohli odpočinout.

„Jak ti je? Horko, co? Koukal jsem, jak pořád ucucáváš vodu z nádržky ve skafandru,“ poznamenal šéf expedice Gernot Grömer k jednomu z dobrodruhů, který se svlékal z 45kilogramového obleku.

Rakouské vesmírné fórum nepořádá podobnou akci poprvé. S mezinárodním týmem už třeba nacvičovali i v severní Africe nebo na ledovci Dachstein. Letošní simulace se ale odehrává historicky nejvýš, skoro ve 3000 metrech nad mořem.

Patří k ní i středisko v nedalekém Innsbrucku. Astronauti budou na ledovci zkoušet různé situace pro dlouhý pobyt ve vesmíru, včetně využití 3D tiskárny pro výrobu zubní náhrady.

Tyrolské hory se tak v krátké době dostaly už podruhé do světových titulků. Nedávno se tu totiž natáčel zatím poslední díl Jamese Bonda.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme