Svíčky, flétny a básně o pokoře. Lidé v Hirošimě si připomněli oběti atomové bomby

V Hirošimě se na počest obětí atomového výbuchu rozezněly chrámy a svatyně. V předvečer 70. výročí svržení jaderné bomby tak obyvatelé tohoto japonského města vyjádřili úctu více než dvěma stům tisícům lidí, kteří následkem exploze zemřeli. Jednoho z obřadů se zúčastnil i zpravodaj Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hirošima, obřad k uctění památek obětí atomové bomby

Hirošima, obřad k uctění památek obětí atomové bomby | Foto: Robert Mikoláš

Dvanáct mnichů komuso hrajících na bambusové flétny šakuhači pomalu kráčí od brány směrem do hlavní svatyně chrámu.

Na cestu jim svítí zapálené svíčky, jejichž plameny se odrážejí v očích přítomných obyvatel Hirošimy.

Nad hlavami všech se pak spolu se zpěvem cikád rozléhají i tóny skladeb věnovaných stromu aogiri neboli pavlovnie. Ten je jedním ze symbolů obnovy města, které před sedmdesáti lety doslova lehlo popelem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obřadu k uctění památek obětí atomové bomby v Hirošimě přihlížel i zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Říkalo se totiž, že po výbuchu v Hirošimě neporoste nic po dobu 75 let, právě tato dřevina se však objevila už rok po bombardování.

„Jaderné zbraně jsou něco strašného. Je mi teprve sedmnáct let, přesto jsem tady. Nikdo nesmí zapomenout, co se tehdy stalo. A nejde jen o obrovský počet obětí, ale o to, jak hrozně ničivé atomové bomby jsou. Všichni si to musí uvědomit,“ vysvětluje jedna z přítomných studentek, co ji sem přivedlo.

Mezitím už všichni usedli uvnitř chrámu, v němž se opět rozezněly zvuky bambusové flétny.

„Hirošima je město, které nechvalně proslavila atomová bomba svržená Američany, ale nabízí také spoustu památek a různých tradic. A my chceme tohle propojit. Návštěvníci tak mohou uctít památku obětí a zároveň poznat naše umění,“ vysvětluje asi sedmdesátiletá paní.

Chrám v tu chvíli utichne, ale jen na okamžik. Flétnisty totiž střídají další hudebníci, kteří vytvářejí kulisu pro recitaci básní.

Ty mají dnes pouze jediné téma. Zaplněná hala naslouchá slovům o podpoře, ale i pokoře. Prosebný hlas žádá všechny, aby z celého srdce mysleli na ty, kteří zahynuli tak strašnou smrtí.

Hirošima, obřad k uctění památek obětí atomové bomby | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme