Jak proti suchu? Zadržujte dešťovou vodu, na zahradě praktikujte kapkovou závlahu! radí klimatolog

Letošní léto aspiruje na nejsušší v historii. Z dlouhodobě nejteplejších míst vystřídala Jižní Moravu Praha. Ta se totiž stále rozrůstá, parkoviště a asfalt sálají teplem, ve městě schází zeleň a vodní plochy. „Pokud se v předpovědích uvádí, že teploty dosáhnou 35 stupňů, tak ve městě a jeho centrálních částech bude 37 stupňů,“ říká ředitel brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jaroslav Rožnovský.

„Nesmíme si zaměňovat zvyšování teplot s tím, že u nás nebudou mrazy. Máme tepleji, ale pak přijdou vpády někdy až velmi studeného vzduchu, například v roce 2011,“ říká s tím, že jde o extrémní výkyvy teplot.

Připouští, že dochází ke globálnímu oteplování, které ale není stabilním nárůstem průměru, ale výskytem extrému. „Máme mimořádně teplé roky, ale přesto se nám vyskytují chladnější období v dílčích letech,“ podotýká.

Například rok 2003 byl suchý a mimořádně teplý, ale v poslední dekádě února byly mimořádné mrazy, bylo zničeno více jak z 80 procent řepky olejné a jiných plodin. „Výrazně roste proměnlivost,“ dodává.

Čtěte také

A bude letošní léto nejsušší v historii? „S velkou pravděpodobností, ale vyčkejme, počasí je proměnlivé. Neznamená to, že se nám koncem srpna neprojeví srážky,“ ubezpečuje, ale dodává, že během nejbližších osmi dnů se udrží vysoké teploty a léto aspiruje na ty nejvyšší místa.


Voda z nádrží, které máme na zalévání zahrádek, se vypařuje a ochlazuje prostředí

Co ale může člověk v extrémním vedru a suchu dělat? „Problém sucha se musí řešit dlouhodobě jako povodně,“ podotýká s tím, že bychom mohli přispět, pokud budeme zadržovat vodu v krajině v době, kdy jsou srážky, že nedovolíme, aby se voda rychle odvedla z měst. „Měli bychom zadržovat dešťovou vodu,“ doplňuje.

S vodou bychom měli šetřit, ale nejenom to. Zahradu bychom měli budovat tak, abychom měli k dispozici vodu k zavlažování. „Zalévat tím, že dáme velké množství vody, není zrovna úsporné,“ míní s tím, že kapková závlaha se praktikuje na vinicích a sadech, kde je potřeba vody minimum. „Není to jenom otázka natočit konev a vylít ji na záhon,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio