Horké počasí zvyšuje náklady firem i domácností. Připlatí si hlavně za elektřinu

Chmelařství, zelinářství nebo chov ryb negativně ovlivní současná vlna veder. Dopady teplého počasí ale pocítí i Češi na svých účtech, a to hlavně těch za elektřinu. Právě její spotřeba letos roste až o 40 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrák (ilustr. obr.)

Větrák (ilustr. obr.) | Foto: Ladislav Bába

Spotřeba elektřiny stoupá v těchto dnech hlavně velkým firmám a institucím. Třeba zoologická zahrada v Ústí nad Labem zvýšila odběr o třetinu.

Větší částky na fakturách, a to až o 40 procent, budou mít i české domácnosti. Podle jednoho z distributorů elektřiny se její spotřeba dokonce rovná té v zimních měsících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomické dopady současné vlny veder na jednotlivá odvětví shrnula Barbora Kladivová

Jak píše dnešní Právo, teplé počasí a s ním spojené sucho zastavily před časem i turbíny na vodních elektrárnách a škody provozovatelů jdou do desítek milionů korun. Vlna veder zvedá výdaje i mobilních operátorů na provoz sítí - náklady rostou o 30 až 50 procent.

Největší škody však počítají zemědělci. Třeba sklizeň chmele letos bude druhá nejnižší od roku 2012. Podle posledních odhadů pěstitelé sklidí skoro o dvě tuny chmelu méně než loni. Přesto, že téměř polovina poputuje za hranice, tuzemským výrobcům piva by to mělo stačit.

Sucho dělá starosti rybářům. Vodním živočichům totiž chybí stín a kyslík. V některých oblastech tak rybářský svaz vyhlásil zákaz rybolovu.

Radost mají výrobci limonád i prodejci bazénů

Horké počasí naopak svědčí některým obchodníkům nebo výrobcům limonád. Češi totiž radši zapíjí v teplém počasí žízeň točenou limonádou, a jejich výrobcům tak stoupají tržby až o desítky procent.

Víc zákazníků ale mají i prodejci klimatizací, větráků nebo třeba bazénu. I tady letí tržby o desítky procent vzhůru.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme