IS vyhrožuje zabitím uneseného Chorvata. Vláda dostala ultimátum

Hnutí Islámský stát pohrozilo, že zabije Chorvata uneseného v Egyptě, pokud vláda nepropustí z věznic ženy sympatizující s radikály. Úřady dostaly na splnění úkolu lhůtu 48 hodin. Videonahrávka s výhrůžkou se objevila na internetu v předvečer slavnostní inaugurace nového suezského průplavu. Chorvatsko se snaží Tomislava Salopeka zachránit. Do Káhiry už odletěla ministryně zahraničí Vesna Pusičová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptská odnož IS požaduje propuštění islamistických radikálek z vězení. Vláda dostala na splnění požadavku 48 hodin (ilustrační foto)

Egyptská odnož IS požaduje propuštění islamistických radikálek z vězení. Vláda dostala na splnění požadavku 48 hodin (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

O tom, jaký má chorvatská ministryně v Egyptě program, se mnoho neví. Úřady neposkytují bližší informace z bezpečnostních důvodů. Egyptská strana se ke zveřejněnému videu staví od počátku zdrženlivě.

Video, které se objevilo ve středu na internetu, je natočené v poušti a podobá se výhrůžným nahrávkám s unesenými cizinci v Sýrii.

Unesený Chorvat je oblečený v oranžové kombinéze, má svázané ruce a klečí. Za ním stojí muž s nožem. Zajatec na videu mluví o tom, že ho radikálové zabijí, pokud Egypt ze svých věznic nepropustí muslimské ženy. Údajně je mezi nimi jedna vysoká představitelka Islámského státu.

Úřady zatím neví, zda je video pravé, kde bylo video natočené, ani ve které oblasti Egypta se únosci a unesený nacházejí.

Třicetiletý Chorvat zmizel 22. července v Káhiře. V Egyptě pracoval jako topograf pro francouzskou firmu. Právě cestou do práce ho podle chorvatských médií zajali. Řidiče, který ho vezl, nechali ozbrojenci jít. Opuštěné auto s Salopekovým pasem našla později policie.

Chorvatský Jutarni list razí teorii, že Salopeka unesli omylem, protože ho pokládali za občana některé z bohatých západních zemí.

Jitka Malá, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme