Polsko má nového prezidenta. Andrzej Duda složil přísahu

Poláci mají nového prezidenta. Stal se jím konzervativní politik ze strany Právo a spravedlnost Andrzej Duda. Je mu 43 let a do zvolení prezidentem byl členem Evropského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda skládá přísahu

Polský prezident Andrzej Duda skládá přísahu | Zdroj: Reuters

Andrzej Duda složil prezidentskou přísahu na společné schůzi obou komor parlamentu. V prvním prezidentském projevu děkoval voličům i svým předchůdcům.

Slíbil mimo jiné, že bude respektovat vůli všech Poláků, nejenom těch, kteří pro něj hlasovali.

Zopakoval také, že chce snížit věk odchodu do důchodu a zasadit se o to, aby se vraceli Poláci, kteří pracují v zahraničí.

Jako kandidát konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) neopomenul nový polský prezident poděkovat tragicky zesnulému prezidentu a bratru šéfa strany Lechu Kaczyńskému, který stál u začátku Dudovy politické kariéry a zahynul v roce 2010 při havárii polského vládního letadla na západě Ruska.

Andrzej Duda | Foto: Český rozhlas

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme