Desítky tisíc bývalých bytů OKD na Ostravsku kupuje zahraniční firma

Bývalé hornické byty OKD budou mít nového majitele. Přes 43 tisíc bytů na Ostravsku, které spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala, získá mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava

Ostrava | Foto: Tomáš Adamec

„Je pravda, že Round Hill Capital koupil stoprocentní podíl společnosti RPG Byty a RPG Služby,“ potvrdil mluvčí společnosti Jiří Reichl.

Smlouvu firmy podepsaly dnes ráno. Na kolik nákup přišel, nezveřejní. Podle mluvčího nového majitele Jiřího Reichla budou mít nájemníci stávající podmínky.

„Nájemníků se to samozřejmě nijak nedotkne. Všechno, co platí dnes, platí i ode dneška. Smlouvy zůstávají a my nemáme žádné plány vměšovat se do těchto smluv. Naším plánem je umožnit stávajícímu managementu řízení společnosti tak jako dosud,“ doplnil Reichl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodej bytů RPG komentují mluvčí Sdružení nájemníků bytů OKD Roman Macháček a redaktorka Mf Dnes Zuzana Kubátová

Sdružení nájemníků bytů OKD s prodejem nesouhlasí.

„To je další krok podvodné privatizace OKD a hornických bytů. Na začátku to bylo ukradeno státu, nájemníkům, a toto je vlastně finalizace, kdy se celý majetek uklidí a nájemníci, bývalí havíři a jejich rodiny, budou nadosmrti živit nějakého zahraničního investora. Pro naše sdružení to je naprosto nepřijatelné,“ dodal předseda sdružení Roman Macháček.

Mluvčí společnosti Round Hill Capital zopakoval, že se pro současné nájemníky nic nemění. „Protože ti mají smlouvu s RPG byty a my jsme vlastně koupili RPG byty, čili smlouvy zůstávají a my nemáme žádné plány vměšovat se do těchto smluv. Věříme, že v průběhu času začnou stávající nájemníci těžit z našeho profesionálního přístupu a ze zkušeností, které máme se správou bytových nemovitostí v Evropě,“ dodal Reichl.

Nájemníci se obrátí na ministerstvo

Společnost Round Hill Capital se prezentuje jako mezinárodní investor a správce realit, který stojí například za projektem studentského bydlení v Londýně a je i spoluvlastníkem sítě hotelů a komerčních nemovitosti. Nákup stoprocentního podílu ve firmě RPG Byty je první akvizicí této společnosti v tuzemsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalé hornické byty OKD budou mít nového majitele. K tématu se vyjádřil i komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

Sdružení nájemníků bytů OKD ale bude nyní kontaktovat ministerstvo financí.

„Myslíme si, že ministerstvo financí může transakci přerušit, v případě, že tam nejsou dostatečné závazky, že budou garantovány závazky z privatizační smlouvy. Samozřejmě budeme podnikat i další kroky ve vztahu k Evropské komisi a také budeme sledovat a velmi dbát na to, aby v České republice už konečně bylo zahájeno soudní řízení ve věci privatizace OKD,“ uzavřel Macháček.

Pavel Klimeš, jednatel RPG Byty zodpovědný za provoz, uvedl, že během uplynulých deseti let společnost bytové portfolio významně renovovala, zajistila lepší kvalitu života pro nájemníky a vytvořila efektivní systém pronajímání a údržby majetku.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme