ČNB bude nadále korunu udržovat poblíž 27 korun za euro

Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž 27 korun za euro. Zároveň dnes rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 korun za euro".

Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur.

Intervence neskončí před pololetím 2016

Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Bankovní rada již před časem oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016.

Koruna se v posledních dnech pohybuje blízko hranice 27 korun za euro. ČNB na dotazy, zda intervenuje na mezibankovním devizovém trhu, standardně neodpovídá. Pouze před několika dny sama uvedla, že v pátek 17. července na trhu poprvé od listopadu 2013 byla aktivní.

Podle výpočtů hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera centrální banka v červenci provedla na devizovém trhu intervence za zhruba 20 miliard korun. Hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady Eva Zamrazilová se ve středu na setkání s novináři s tímto výpočtem ztotožnila.

Kurz koruny | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme