Klokánky v Olomouckém mají problémy. Zatím se ale žádné zařízení neruší

6. srpen 2015

Všechny tři Klokánky v Olomouckém kraji se zatím drží. I přes finanční krizi se žádný z nich v dohledné době rušit nebude. Zařízení mají obstavené účty.

Fond ohrožených dětí, který pobočky v České republice provozuje, totiž dluží přes 20 milionů na sociálních odvodech.

V Klokánku v olomouckém Černovíru žádný problém nepoznáte. Před domem je barevná klouzačka a napuštěný dětský bazén. V areálu zařízení je klid, některé děti si zrovna užívají prázdniny na táboře a s dalšími se v parném dni vydaly takzvané tety na koupaliště do Prostějova.

Krizi popisuje až zástupkyně vedoucí Klokánku Marta Solichová. Zaměstnanci podle ní dostávají výplatu i s dvouměsíčním zpožděním a těžkou situaci vnímají i některé děti.

„U těch starších, tak tu situaci oni sledují, vědí o ní. Spíš to hodně postihuje ty pečující tety, které to taky vnímají jako nejistotu, nestabilitu. Finance dneska potřebuje každý, takže i ty opožděné výplaty jsou prostě problémem," vysvětluje.

Pečující tety se tak musí spolehnout i na jiné příjmy, než které dostávají z Fondu ohrožených dětí.

„Je na nich vidět, že tu práci dělají rády, protože i kdyby nedělaly, už tady dávno nejsou. Takže se snaží v rámci nějaké širší rodiny tu situaci zvládnout, ale vnímají to," popisuje Solichová.

Čtěte také

Podle ní Klokánek poškodila novela zákona o sociálně právní ochraně dětí z roku 2013. Podle této novely se ze státního příspěvku na dítě odečítají dny, kdy dítě v Klokánku není.

„Dítě jede na víkend domů a my to samozřejmě podporujeme, aby rodina měla své místo a ty vztahy se tam budovaly, ale na tyto dny, kdy dítě u nás není fyzicky přítomno, se ten státní příspěvek odečítá. A to, i když pečující teta má na tom bytě další dítě, pečuje a nemůže si jít domů," říká Solichová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale vidí příčinu krize jinde. Podle jeho zástupců fond nepřizpůsoboval rozsah činností svým opravdovým finančním možnostem a dostal se tak do dluhů.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio