Bojanov se kvůli suchu obrátil na stát. Cisterna s vodou bude lidem sloužit až do října

Kvůli velkému suchu požádal Bojanov na Chrudimsku o pomoc stát. Lidé v Holíně, který patří k Bojanovu, nejsou připojení na vodovod a berou vodu ze studní. V nich však kvůli nedostatku srážek začala docházet voda. Správa státních hmotných rezerv poslala na místo cisternu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cisterna s vodou

Cisterna s vodou | Foto: Ondřej Wolf

Holín je malá vesnička na kopci, kde už měsíc pořádně nezapršelo. Lidé nemohli kvůli nedostatku vody prát, ani pořádně zalévat zahrady a zahrádky.

„Došlo k úbytku podzemní vody a spoluobčané v místní části Holín už jsou bez vody ve studních,“ konstatoval starosta Bojanova Milan Michálek.

Starosta se kvůli problému obrátil na Správu státních hmotných rezerv. Ta teď obci bezplatně poslala cisternu s vodou. „Tady jsme tu situaci jednoznačně vyhodnotili jako nezbytnou, jako potřebnou,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas předseda Správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

Česko možná zažívá rekordní vedra a sucho. Teploty budou atakovat 40 stupňů

Číst článek

Zásobování bude vypadat tak, že se v jedné části obce cisterna naplní z vodovodní sítě a pak se převeze do části, kde mají lidé vyschlé studny.

Cisterna má objem asi 2400 litrů vody. Zdejším asi deseti domácnostem by měla být k dispozici oficiálně až do začátku října. I když by zapršelo, bude totiž nějaký čas trvat, než hladina spodní vody zase stoupne.

Podle Švagra je Bojanov zatím jediný, kdo se na správu kvůli lidem závislým na vodě ze studní obrátil. „Samozřejmě, že těchto žádostí může být víc a budeme je vyhodnocovat, jsme na to připraveni,“ podotkl Švagr.

Bez vody z potoků a řek

V Bojanově mají i další opatření spojené se suchem – to je však pro obyvatele o poznání nepříjemnější.

Městys patří k místům, kde platí zákaz čerpání vody z potoků a řek. Lidé, kteří ji byli zvyklí používat třeba k zalévání zahrádek, napouštění bazénů či zavlažování hřišť, tak mají smůlu.

Omezení platí i řadě dalších míst labského povodí. „Minimálně dalších 14 dní má být víceméně bez významných srážek,“ poznamenal Pavel Koreček z odboru životního prostředí chrudimské radnice.

Horké počasí zvyšuje náklady firem i domácností. Připlatí si hlavně za elektřinu

Číst článek

„Právě z důvodu, aby byla zachována přirozená funkce těch vodních toků, tak jsme byli nuceni přistoupit k takovému kroku,“ doplnil.

Podle vodohospodářů jde o nejhorší situaci za posledních padesát let. Sucho dramaticky snižuje hladiny řek a průtoky vyrovnávají pouze odpouštěním vody z přehradních nádrží.

Povodí Labe varuje, že pokračující nepříznivý vývoj by mohl způsobit celou řadu negativních následků na životní prostředí i ekonomiku.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme