Letní Letná je za dveřmi. V Praze konečně vyroste „chobotnice” Jana Kaplického

6. srpen 2015

Milovníci cirkusu a divadla, konečně jste se dočkali: další ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná je tu! Koná se od 16. srpna do 3. září na tradičním místě v pražských Letenských sadech. Pro ty, co váhají, zda se na Prahu 7 vypravit, mají organizátoři jasný vzkaz – ten, kdo zůstane doma, přijde o víc, než si myslí.

„Letošní program je nejbohatší v historii – jak rozsahem a počtem představení, tak i hlavními zahraničními hvězdami. Takto náročné projekty jsme zde ještě neměli,” zdůrazňuje ředitel festivalu Jiří Turek.

Festival zahájí 16. srpna jednorázový videomapping, díky kterému se na pražském Špejcharu konečně objeví unikátní knihovna architekta Jana Kaplického. Videomapping se koná od 22 do 23 hodin několikrát za sebou, vstup je zdarma.


K hlavním lákadlům letošního ročníku Letní Letné patří české premiéry představení světových hvězd nového cirkusu NoFit State Circus a Compagnie Rasposo, světová premiéra společného novocirkusového představení režijní dvojice SKUTR a souboru Losers Cirque Company, představení zahraničních a českých souborů i tradiční bohatá nabídka dětských představení a pohádek.

Videomapping navíc doprovodí ve spolupráci s Městskou knihovou v Praze největší veřejná výměna knih pod širým nebem, kdy si diváci budou moci vyměnit i mezi sebou donesené vlastní knihy. „O podobný projekt jsme se snažili dlouhou dobu, místo konání festivalu na Špejcharu a v okolí k tomu láká. Jsme rádi, že právě díky souboru NoFit State Circus a jejich šapitó, které svým tvarem Oko nad Prahou připomíná, se to podaří. Nový cirkus staví novou knihovnu!” říká s nadsázkou Jiří Turek.

Vstupenky na hlavní představení jsou v prodeji už nyní on-line na www.letniletna.cz a na všechna další představení pak od 12. srpna v pokladně na místě.

autor: als
Spustit audio