Česko má před sebou nejteplejší den v roce. Padnout může i absolutní rekord

Česko dál sužují tropická vedra. Podle meteorologů by dnešek mohl být dosud nejteplejším dnem v roce, teploměry budou odpoledne nejčastěji ukazovat 34 až 38 stupňů Celsia. A padnout by mohl i absolutní teplotní rekord. Ten od roku 2012 drží středočeské Dobřichovice, kde tehdy naměřili hodnotu 40,4 stupně Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplotní rekordy v Praze

Teplotní rekordy v Praze | Foto: Filip Jandourek

Výrazné ochlazení nepřinesou ani další dny. Lidé by proto měli dbát na pitný režim a pohybové aktivity plánovat s rozmyslem.

Podle lékařů jsou lidé z převládajících veder více ve stresu a můžou mít problémy s vyšším tlakem. Kardiolog Petr Bouchal upozorňuje, že důležitý je nejen pitný režim.

„Neměli bychom zapomínat ani na minerály, nejjednodušší zase přirozenou cestou – hodně zeleniny, rajčata, rajčatové šťávy, zeleninové šťávy, eventuálně v tabletách nějaký vápník a magnézium.“

Zaměstnavatelé mají povinnost chránit pracovníky před horkem

Číst článek

Ani léčení kardiaci ale nemají zapomínat na pohyb, lékař jim doporučuje brzké ranní procházky. Odborník na výživu Pavel Suchánek z IKEMU radí, co je vhodné ve vedru jíst.

„Ideální jsou potraviny, které jsou velmi bohaté na vodu, protože zároveň do těla dodáme i minerální látky v rozpuštěné formě. To znamená ovoce bohaté na vodu, dejme tomu teď jsou to třeba broskve, jsou to trošku i meruňky.“

Ulice metropole, kde má být podle předpovědi 38 stupňů Celsia, bude dnes opět kropit a mlžit 18 vozů Pražských služeb. Mělo by se tak zmírnit vedro a prach v ulicích. Podle mluvčího Pražských služeb Radima Many začíná kropení vždy v 11 hodin dopoledne.

Vzhledem k vysokým teplotám budou vozy podle požadavků Technické správy komunikací kropit taky zítra. „Další dny se bude vše odvíjet od aktuální předpovědi počasí a od pokynů Technické správy komunikací.“

Na celém území republiky stále trvá i vysoké nebezpečí vzniku požárů. Lesníci proto znovu připomínají, že v lesích se nesmí kouřit a manipulovat s ohněm, a to ani 50 metrů od okraje revírů. Opékání vuřtů by si tedy měli rozmyslet i chataři, kteří pobývají na okrajích lesních porostů. Jiskra z ohně se může přes vyschlé pastviny velice rychle rozšířit.

„Musím připomenout, že lesní zákon na to pamatuje: je zákaz kouření v lesích obecně, rozdělávání ohňů, odhazování hořících předmětů, a to i do vzdálenosti 50 metrů od lesa. To znamená, týká se to i zahrádkářských kolonií,“ apeluje Ladislav Půlpán z Lesů České republiky.

ČRo, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme