Vlastní ostrov za cenu rodinného domu. V Řecku nakupují i slavné osobnosti

Řecko rozprodává asi pětinu svých ostrovů. Těžce zadlužená země tak chce získat peníze do speciálního fondu, aby mohla čerpat finanční pomoc z Evropské unie. Malý ostrov jde pořídit už za cenu v přepočtu kolem 40 milionů korun. V podobné cenové kategorii se přitom pohybují rodinné domy v Londýně nebo v Paříži.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovolená, Řecko, ostrov Kos, město Kefalos

Dovolená, Řecko, ostrov Kos, město Kefalos | Foto: Tereza Jelínková

Ceny nemovitostí v Řecku za posledních pět let výrazně spadly. V některých případech zlevnily oproti hodnotě před finanční krizí až o třetinu. Řecko navíc loni zavedlo daně z nemovitosti, která hodně řeckých vlastníků donutila, aby je prodali.

Řecké ostrovy byly v nabídkách realitních kanceláří už dřív, před krizí jich ale bylo k prodeji jen několik, teď už jsou to desítky až stovky. A kupují si je i slavné osobnosti.

Radost si udělal třeba americký herec Johnny Depp, který koupil ostrov Stroggilo v Egejském moři. Stál ho v přepočtu 114 milionů korun.

O koupi prý uvažuje i hollywoodský pár Brad Pitt a Angelina Jolie. Fotbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo zas svému agentovi dal řecký ostrov jako svatební dar.

Jako úplně první se do řeckého ostrova rozhodla investovat dcera ruského oligarchy Jekatěrina Rybolovleva. Před dvěma lety za ostrov Skorpios utratila 3,5 miliardy korun. Ostrov koupila od Athény Onassisové, která je vnučkou legendárního řeckého miliardáře Aristotela Onassise.

Řecko má 6 tisíc ostrovů, z toho je jen 227 obydlených.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme