Tropické teploty nesvědčí komárům. Na jihu Moravy jich je nejméně za 15 let

Tropické teploty a extrémní sucho nesvědčí ani komárům. Jejich počty na jihu Moravy pravidelně kontrolují hygienici. A například na Břeclavsku, kde jich v okolí soutoku Moravy a Dyje bývají touto dobou tisíce, nejsou téměř vůbec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hygienik Oldřich Šebesta u jedné z pastí na komáry

Hygienik Oldřich Šebesta u jedné z pastí na komáry | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Třeba tady máme asi dvacet komárů. V době největší kalamity jich bývá za stejnou dobu i 20 tisíc,“ říká u jedné z komářích pastí hygienik Oldřich Šebesta.

„Je to způsobeno tím, že nenastala žádná povodeň. Dokonce i po tání sněhu v tůních, kde se normálně komáři líhnou, bylo tak málo vody, že se tam objevila tak setina larev komárů, než bývá obvyklé,“ vysvětluje František Rettich ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počítat komáry se do lužních lesů na Břeclavsku vydala Štěpánka Kadlečková

Líhniště komárů jsou momentálně vyschlá, vajíčka v nich ale zůstávají. Komáří kalamity se tak můžeme dočkat třeba příští rok.

„On tady vydrží několik roků, nepotřebuje vyletět. Počká si a vyletí třeba příští rok. Naopak po několika suchých letech bývají kalamity větší, protože se vajíčka komárů kumulují,“ varuje hygienik Oldřich Šebesta.

Detail pasti na komáry | Foto: Štěpánka Kadlečková

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme