V Olomouci přibylo turistů z Velké Británie, Spojených států a Jižní Koreje

7. srpen 2015

Slováci, Rusové, Poláci, Němci a Litevci. To jsou podle posledních statistik nejčastější zahraniční turisté, kteří míří do Olomouce. Stráví tu necelé dva dny a chtějí vidět především historické památky. Návštěvníci z Česka míří zase často do olomoucké ZOO.

Nejen do Olomouce na výlety často jezdí i Zdeněk Michal ze Šumperka se svou rodinou. Tentokrát se vypravil na jedno z turisticky nejoblíbenějších míst v regionu - do olomoucké ZOO.

„My sem jezdíme pravidelně a letos jsou tady otevřené nové atrakce, tak jsme se chtěli podívat, jak to tady vypadá. Viděli jsme nové safari, tygry nebo jaguáry. Chtěli jsme se hlavně podívat na opice, které mají udělaný nový výběh, jestli v něm opravdu jsou,“ směje se spolu s manželkou Petrou.

Olomouckou ZOO ročně navštíví zhruba 350 tisíc lidí. Letos to zatím podle mluvčí Karly Břečkové nebylo nijak slavné. A kvůli počasí nepomohly ani jindy návštěvnicky silné svátky: „Sněžilo den před Velikonocemi a ani na květnové svátky nebo červnový Den dětí nebylo nějak pěkně, jarní návštěvnost tedy byla poměrně slabší. Doufejme, že se vyplatí, že jsme v červenci otevřeli spoustu zajímavostí, vrátí se nám návštěvnost a dotáhneme to, co nám na jaře ubylo.“

Do Olomouce míří nejvíc turistů v květnu a červnu, pak v září a říjnu. Stráví tu průměrně necelé dva dny. Polovina návštěvníků bývá z Česka, druhou polovinu tvoří turisté zahraniční. Za první pololetí nejvíc ze Slovenska, Ruska, Polska či Německa.

Podle Karin Vykydalové z olomouckého magistrátu pomohlo několikanásobné zapsání Olomouce jako skrytého pokladu do mezinárodního bedekru. Navyšují se například počty návštěvníků z USA, Velké Británie a Jižní Koreje.

Mezi nejoblíbenější cíle turistů v Olomouci patří stále radnice s orlojem, Sloup Nejsvětější Trojice zapsaný v seznamu kulturního dědictví UNESCO, barokní kašny či výstavní kostely.

Zdeněk Michal ale přihazuje i několik dalších pamětihodností a atrakcí, které sám může doporučit. „Losinská papírna, losinský zámek nebo taky Bouzov, kam jsme se občas jeli podívat, a dětem se líbil hrad Sovinec. Taky můžeme doporučit krásný výlet na Dlouhé Stráně. Tam jsme si nedávno vyjeli lanovkou a pak jsme šli na procházku s dětmi,“ prozradil.

Mořské akvárium v ZOO na Svatém kopečku
autor: bam
Spustit audio