Státní maturitu neudělala napoprvé skoro čtvrtina studentů. Nejhůře jim šla němčina

Úspěšnost maturantů se znovu snížila. V jarním termínu nezvládlo státní část zkoušky 24,3 procenta středoškoláků, kteří ji skládali poprvé. To je v porovnání s loňským rokem zhoršení o 2,1 procenta. Nejhůře dopadla němčina, u které alespoň v některé části zkoušky propadlo 26,3 procenta maturantů. U matematiky, kde se píše jen didaktický test, to bylo 24 procent středoškoláků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ve srovnání se svými předchůdci byli letošní maturanti horší ve všech předmětech kromě matematiky.

Z češtiny propadlo 11,8 procenta prvomaturantů, zatímco před rokem to bylo 6,8 procenta. V angličtině, která je nejčastěji vybíraným cizím jazykem, propadlo 9,8 procenta středoškoláků, což je meziroční zhoršení o tři desetiny procentního bodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní maturitu neudělala napoprvé skoro čtvrtina studentů. Důvody přiblížili ředitel Cermatu J. Zíka a šéfredaktor České školy J. Wagner

Zkouška z češtiny i cizích jazyků se skládá z didaktického testu, jehož výsledky byly zveřejněny v květnu, z písemné práce a ústní zkoušky.

„Ve srovnání s loňským rokem se zvýšila neúspěšnost u českého jazyka kvůli úpravě katalogu požadavků z roku 2013. Do didaktického testu se dostaly takzvané otevřené úlohy, které dělají maturantům větší potíže než uzavřené zaškrtávací úlohy,“ vysvětluje ředitel Cermatu Jiří Zíka a dodává:

„U otevřených úloh nelze takzvaně statisticky nahádat. Nelze dosáhnout úspěšnosti jen tím, že se rozhodnu mezi dvěma, třemi nebo čtyřmi alternativami a zvolím. U otevřené otázky musí maturant projevit jakousi produktivní dovednost. Musí sám vytvořit odpověď.“

Neúspěšnost se zvýšila také u profilové části maturitní zkoušky, kterou si připravují jednotlivé střední školy a gymnázia samostatně. Z loňských 6,9 narostla na 7,5 procenta.

S výsledky nesouhlasilo přes 200 maturantů

Státní část maturit skládalo v řádném termínu na jaře 65 193 žáků z původně přihlášených 74 699 středoškoláků. Společně s absencemi u profilových zkoušek byla celková neúčast 12,8 procenta.

Proti výsledkům maturit se ke krajským úřadům, pražskému magistrátu a ministerstvu školství odvolaly více než dvě tisícovky maturantů.

Cermat úřadům doporučil uznat 175 odvolání, z toho 151 k písemným pracím a 24 k didaktickým testům. Žádosti se nejčastěji týkaly českého jazyka, z něhož musejí povinně maturovat všichni. Ředitel Cermatu Jiří Zíka dnes také řekl, že se testy nezmění.

Podzimní termín maturitních zkoušek je naplánován na 1. až 21. září. Je k němu přihlášeno 20 723 maturantů, 14 881 osob je přihlášeno k opravnému termínu zkoušky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme