Zkušenost s on-line hazardem mají i děti. A pro gamblery tu téměř neexistuje léčba, varuje Jindřich Vobořil

10. srpen 2015

Libé pocity, uvědomění si vlastní síly a také uvolnění rozlévající se po celém těle – to můžou navodit i legální drogy, které, jak se ukazuje, jsou zrádné. A národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil připomíná: „Člověk má v predispozici chovat se návykově.“

Svou roli na vzniku závislostí hraje i psychologická stránka. Člověk má podle Jindřicha Vobořila potřebu chovat se ritualizovaně. „Když něco po určité období děláte, neumíte si představit, že byste to dělali jinak,“ připomíná skrytou stránku lidského chování v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou národní protidrogový koordinátor.

Tvrzení, že závislým na drogách chybí silná vůle, považuje za zjednodušené. U dospělých je podle Jindřicha Vobořila závislost často způsobena jinými problémy v oblasti duševního zdraví.

„Závislí můžou mít deprese, úzkosti, poruchy příjmu potravy nebo schizofrenní poruchy,“ vysvětluje a připomíná svou studentskou práci, která sice není reprezentativní, ale ukazuje spojení poruch příjmů potravy se závislostmi na drogách. „Až 70 % sledovaných uživatelek amfetaminu mělo problémy v oblasti příjmu potravy, většinou bulimického charakteru,“ shrnuje Jindřich Vobořil.

Čtěte také

Máme více gamblerů než závislých na drogách

Závislosti se navíc kombinují. „Jsou spojení mezi legálními a nelegálními drogami nebo hazardem a návykovými látkami,“ potvrzuje. Přitom se ukazuje, že mozek reaguje na návykové látky a hazardní hry z 90 % podobně.

Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor

„Říká se, že 440 tisíc lidí vykazuje nějakou míru rizika hraní a máme tu 100 tisíc gamblerů,“ uvádí čísla, která se mu zdají poměrně vysoká. „Téměř neexistuje léčba nebo nabídka pomoci pro závislé na hraní,“ připomíná. Prostřednictvím on-line sázení je hazard dostupný i dětem. „Zkušenost s hraním je mezi mladistvými častá. Riziko je tu stejné jako u požívání alkoholu nebo tabáku,“ myslí si.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio