Byl blízko krachu, teď se Bournemouth chystá na premiéru v Premier League

O víkendu startuje Premier League, jedna z nejlepších fotbalových lig světa. Jednu novinku v podobě přestupu Petra Čecha z Chelsea do Arsenalu už fotbalová Anglie strávila, teď je tu ale něco jiného. Poprvé v historii si totiž nejvyšší soutěž zahraje AFC Bournemouth, který bude zároveň nejmenším klubem v historii soutěže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domovský stánek AFC Bournemouth - Vitality Stadium

Domovský stánek AFC Bournemouth - Vitality Stadium | Zdroj: Reuters

Trvalo to 125 let, než si mohli fanoušci klubu z jihu Anglie zaskandovat na svém stadionu název nejvyšší soutěže.

Domácí stadion je v porovnání s ostatními kluby Premier League trpaslíkem, nejde se na něj kolem deseti tisíc lidí a je jasné, že na tuto sezonu se lístky budou shánět těžko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu Bournemouthu až do Premier League připomněl František Kuna

„Fanoušci jsou pro klub všechno. Dává to dohromady hráče, trenéry, manažery i vedení klubu,“ říká předseda Jeff Mostyn.

„Nikoho nikdy ani nenapadlo, co by se tu mohlo stát. Možná jsme někdy doufali, že si třeba ve třetím kole FA Cupu zahrajeme s týmy z Premier League. A my s nimi teď budeme hrát každý víkend,“ těší Mostyna, který klub finančně zachránil v roce 2008.

Tehdy Bournemouth hrál čtvrtou nejvyšší soutěž a od krachu ho dělilo jen pár dní. Po sedmi letech je klub na vrcholu a před prvním ročníkem vyrazil na soustředění do Philadelphie.

„Šlo o důležitou přípravu. Těch pár dnů nám dalo hodně a taky jsme jméno našeho klubu dostali do povědomí i ve Spojených státech. Měli jsme i čas si uvědomit, že vstupujeme do velkého fotbalu. Každého to posílilo,“ těší trenéra Edieho Howa.

Útočník Bournemouth Joshua King (v červeném) při přípravném utkání s Hoffenheimem | Foto: Reuters

Tým jistě posílila i konfrontace s bundesligou v podobě remízy s Hoffenheimem, který pozici nováčka také zná a v lize se udržel.

Stejný úkol teď čeká Bournemouth, a jestli se vám to zdá celé jako příběh z žánru fantasy, nejste daleko od pravdy. V přímořském letovisku totiž žil, tvořil a také zemřel autor Pána Prstenů John R. R. Tolkien.

Na jihu Anglie naopak ožije fotbal historicky prvním zápasem Bournemouthu v Premier League v sobotu proti Aston Ville.

František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme