Firma nabízející diplomky podle ČOI porušila zákon. Chyběly informace o reklamaci

Brněnská firma Aldřich, která studentům nabízela vysokoškolské práce na míru, porušila zákon. Takový je závěr České obchodní inspekce (ČOI). Na nabídky údajně originálních textů, za něž si anonymní autoři účtovali až 350 korun za stránku, upozornil před časem Český rozhlas. Inspektoři však shledali problém jinde než v nabízení těchto prací – společnost podle nich nedávala klientům dost informací o případné reklamaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diplomová práce

Diplomová práce | Foto: Lucie Zubková

„Česká obchodní inspekce provedla kontrolu této společnosti a bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele, a to tím, že prodávající neinformoval řádně spotřebitele o způsobu rozsahu uplatnění reklamace,“ vysvětlila mluvčí ČOI Jana Jelínková.

Za porušení zákona by mohli inspektoři udělit pokutu až ve výši tří milionů korun, většinou to však v praxi v podobných případech bývají spíš desítky tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podnikání brněnské firmy, která nabízí vypracování diplomových prací, a závěrech ČOI natáčela redaktorka Eva Rajlichová

Na podnikání firmy upozornil Český rozhlas na počátku července. Člověk, který se představil jako administrátor, tehdy podnikání hájil s tím, že je vše transparentní.

„Práce určitě legální jsou. Kdyby legální nebyly, tak v žádném případě nemůžeme fungovat na trhu. Máme několik právních analýz, které nám dělalo několik na sobě nezávislých právních kanceláří, které nám neřekly, že by to bylo nelegální,“ poznamenal.

Ani v etické rovině neviděl muž zásadní překážku. „To si samozřejmě musí každý člověk přebrat sám podle toho, co je pro toho člověka etické, a co ne,“ dodal.

Po upozornění Českého rozhlasu byl web společnosti nějakou dobu nedostupný, dnes už opět funguje, a nabízí studentům, že jim třeba „ušije“ diplomovou práci na míru, a to i „expresně rychle“.

Zlepšení s novelou vysokoškolského zákona?

Vysoké školy něco takového neschvalují. Většina žádá po studentech jako součást práce také čestné prohlášení o tom, že diplomová nebo bakalářská práce je jejich dílo.

Věcí se zabývá také etická komise Rady vysokých škol. „Necháváme prošetřit, jestli existuje v České republice takových firem více. Všechny signály ukazují, že jich existuje více,“ uvedl předseda etické komise Rady vysokých škol Jiří Zegzulka z Vysoké školy báňské v Ostravě.

I když právní postih studentovi, který si nechá diplomovou práci nebo třeba jen referát napsat, hrozí jen teoreticky, podle Zegzulky se jedná i o věc prestiže.

„Já si vůbec neumím představit, že by to v Německu bylo. Oni by to považovali za tak potupné, za tak absurdní,“ řekl.

Pedagogové v této věci spoléhají na novelu vysokoškolského zákona, která umožní za podobné prohřešky odebírat akademické tituly, a to i zpětně. Sněmovna by měla návrh projednat v září.

Eva Rajlichová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme