Česko zažilo nejteplejší den roku. Absolutní teplotní rekord ale nepadl

Dnešek byl nejteplejším dnem letošního roku. Teplotní rekordy padly téměř na všech meteorologických stanicích. Vůbec nejvyšší teploty naměřili v Řeži u Prahy, kde bylo 39,3 stupně Celsia. Absolutní teplotní rekord ale nepadl. Od roku 2012 ho tak stále drží středočeské Dobřichovice, kde tehdy naměřili hodnotu 40,4 stupně Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na řadě míst Vysočiny klesly průtoky v řekách na minima, kupříkladu na Sázavě u Stvořidel nedaleko Ledče nad Sázavou

Na řadě míst Vysočiny klesly průtoky v řekách na minima, kupříkladu na Sázavě u Stvořidel nedaleko Ledče nad Sázavou | Zdroj: ČTK

Velké horko by podle meteorologa Pavla Šimandla mělo v Česku pokračovat i zítra.

„Očekáváme, že by se teploty měly pohybovat od 34 do 38 stupňů Celsia. Není vyloučené, že na ojedinělých místech budou teploty vyšší,“ dodává Šimandl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko zažilo nejteplejší den roku. Absolutní teplotní rekord ale nepadl. O počasí mluvil meteorolog Pavel Šimandl

Zejména na západě by se také mohly vyskytnout silnější bouřky.

„Výstrahu na bouřky jsme zatím nevydali. Může se ale stát, že se nějaká silnější bouřka za těchto extrémních teplot vytvoří,“ upozorňuje meteorolog Šimandl.

V neděli by pak teploty mírně klesnou, a to na 29 až 33 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku ale může být až 37 stupňů.

Požáry, zdravotní obtíže i nedostatek vody

Vedra přidělávají práci hasičům a záchranářům. Kvůli velkému horku lékaři ošetřují více lidí, kteří zkolabovali. Důležité je proto hodně pít a nepodcenit vysoké teploty.

„Nevycházet pokud možno na slunce mezi 11. a 15. hodinou. Zakrývat si kůži ochrannými krémy, zakrývat si oči, nosit správnou pokrývku hlavy a vzdušné lehké oděvy,“ radí mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Zaměstnavatelé mají povinnost chránit pracovníky před horkem

Číst článek

U Dobříva na Rokycansku hoří les. Požár pomáhají hasit dva vrtulníky, hasiči | Foto: ČTK

Pro celé Česko stále platí až do odvolání výstraha před zvýšeným rizikem vzniku požárů. Například ve Zlínském kraji nebo na Vysočině proto nesmějí lidé zakládat ohně na volných prostranstvích, pálit trávu či odpad nebo používat zábavní pyrotechniku.

Podobně v Moravskoslezském kraji se nesmí plošně vypalovat porosty, rozdělávat oheň ani kouřit a odhazovat doutnající předměty v lesích a ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa.

OBRAZEM: U Dobříva na Rokycansku hoří les. Požár pomáhají hasit dva vrtulníky

Číst článek

Některé obce se kromě požárů potýkají také s výrazným nedostatkem vody. Několik radnic na Přerovsku omezilo kvůli dlouhodobému suchu používání vody z veřejných vodovodů nebo z vodních toků.

Obyvatelé Lipníku nad Bečvou tak například nesmějí z veřejného vodovodu napouštět bazény. Kvůli suchu vyhlásila také radnice v Hranicích zákaz čerpání vody z Bečvy a přítoků.

Královéhradecká radnice zakázala odběry povrchových vod z vodních toků a nádrží a odběry podzemních vod ze studní a vrtů. Omezení platí až do odvolání pro celé území Hradecka.

Vysoké teploty v Evropě

Dlouhodobé sucho a vedro má následky i po celé Evropě. V okolí francouzského Lyonu nebo ve východním Německu dnes teploty dosahovaly až 40 stupňů Celsia.

V bavorském Kitzingenu byl dnes vyrovnán absolutní německý teplotní rekord, meteorologové tam naměřili 40,3 stupně Celsia.

Německo má kvůli trvajícímu suchu problémy i s říční dopravou. Některá přístaviště na Labi nejsou po vodě dostupná, saská paroplavba dokonce přerušila provoz. Tamní meteorologové už ale varují před bouřkami, které se mají dnes v noci přehnat přes sever a západ země.

Lidé v Berlíně se v parném létě osvěžují u fontány | Foto: Reuters

Horko a velké požáry sužují také Pyrenejský poloostrov . Tisíce hasičů bojují s rozsáhlými ohni v Portugalsku. Ve Španělsku musely úřady evakuovat přes 1400 lidí, včetně turistů v kempech.

Na severozápadě Itálie už nepršelo 45 dní. Tamní zemědělci nemají dostatek vody k zavlažování a velkou část jejich úrody spálilo slunce. Podobně je na tom chorvatská Slavonie, škody tam dosahují stamilionů korun.

Václav Rokyta, Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme