Rada bezpečnosti schválila rezoluci o vyšetření chemických útoků v Sýrii

OSN chce najít a potrestat viníky chemických útoků v Sýrii. Rada bezpečnosti už přijala příslušnou rezoluci. Reaguje tak na stále častější zprávy o používání chloru jako zbraně. Dokument předpokládá sestavení zvláštní skupiny vyšetřovatelů. Rada bezpečnosti už případným pachatelům pohrozila možnými následky včetně sankcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová v Radě bezpečnosti zdůraznila, že nejde jen odhalovat brutální činy. Viníky je nutné potrestat a nově přijaté opatření to podle ní umožní.

Syrská vláda se v roce 2013 zavázala k likvidaci chemického arzenálu poté, co světem otřásly zprávy o použití sarinu na civilisty poblíž Damašku. Chemický útok tehdy nepřežilo na 1400 lidí.

Z použití nervového plynu se vzájemně obviňují rebelové a režim prezidenta Bašára Asada. Za používáním jedovatého chloru v posledních měsících pak podle vlády stojí také povstalci a teroristické skupiny. Svědci takových útoků ale obviňují syrskou armádu.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme