Půjčovny zažívají v Česku boom. V nabídce mají i bagry nebo třeba zvířata

Půjčovny začínají být v Česku výnosným byznysem. Rychle přibývá podniků všeho druhu, v současnosti jich jsou už tisíce. Nejvíc je lidé využívají, když potřebují šaty nebo třeba kabelku. V nabídce mají půjčovny i netradiční věci, třeba dopravní značky, bagr nebo i zvířata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sympatická expozice firmy Lamborghini

Sympatická expozice firmy Lamborghini | Foto: Tomáš Adamec

V rychlých autech si našel zálibu Filip Bambule. Netrvalo dlouho a z koníčka se brzy stala i práce, která ho teď živí. Před šesti lety si totiž s kamarádem založili půjčovnu.

„My jsme si chtěli zhruba před šesti lety sami něco půjčit, ale byl problém s tím vozem. Takže nás napadlo, proč nezkusit nějaké auto, které chceme vyzkoušet, koupit a taky ho pak nabídnout dalším zájemcům a vůbec se o tu radost z jízdy s někým podělit,“ vysvětluje Bambule.

Přehrát

00:00 / 00:00

Půjčovny zažívají v Česku boom. Jaké jsou jejich výhody a co všechno se v nich dá půjčit, zjišťovala Zuzana Švejdová

A sázka na rychlá auta se vyplatila. Pro zážitkovou jízdu si do půjčovny přišly už stovky lidí. Taková radost ale něco stojí. Půjčovné na jeden den vyjde zhruba na 6000 korun, výjimkou ale nejsou ani trojnásobně vyšší ceny.

Půjčit se dají nejen luxusní auta, ale i krabice od banánů, vánoční stromeček nebo třeba zvíře. Na stránkách společnosti Renbo, která sdružuje stovky půjčoven po celém Česku, je v současnosti přes pět tisíc nabídek. A vybírat je z čeho, říká zakladatel stránek Tomáš Štefek.

„Půjčuje se opravdu všechno. Třeba si můžete půjčit koně, kočku, dopravní značku, letadlo. My jsme při tvorbě našeho portálu potkali zhruba tisícovku půjčoven, ale to zdaleka není všechno. Podle našeho odhadu se dá předpokládat, že jich dohromady v republice působí až pětkrát tolik.“

Luxusní kabelku na jeden večer

Svoje zákazníky si našla i půjčovna značkových kabelek v centru Prahy. Třeba paní Ivana je už stálou klientkou.

„Zrovna příští týden mám společenskou akci, kde se mi to bude hodit. Nejsem typ, že bych si takhle drahou kabelku kupovala normálně. Finančně mi to přijde i dostupnější, než si kupovat kabelku za plnou cenu,“ objasňuje, proč si pro kabelky chodí do půjčovny.

Podle vedoucí pobočky Šárky Rychtářové začíná půjčovné už na pár stovkách korun. Záleží ale na délce výpůjčky a taky na hodnotě kabelky.

„Je třídenní půjčovné, které je asi nejvyužívanější na jednu příležitost. Tam ceny začínají na 490 korunách. Nabízíme hlavně psaníčka a společenské kabelky, protože ty člověk potřebuje často opravdu jen na jednu příležitost,“ upřesňuje Rychtářová.

Přibývá i portálů vzájemných výpůjček

Každá půjčovna má svoje pravidla. Někde lidé platí za celý den, pronajmout se ale dají i věci jen na pár hodin. Výhod je podle Tomáše Štefka hned několik.

„Odpadá potřeba údržby nebo oprav toho zboží, můžete zkoušet nejnovější modely zboží nebo si zboží vyzkoušet ještě před tím, než se ho rozhodnete koupit,“ vyjmenovává Štefek.

Trendem jsou i portály vzájemných výpůjček, kde lidé sdílí inzeráty pronájmu vlastních věcí - od svatebních šatů, zahradní techniku až po nářadí. Cena je většinou dohodou.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme