Inspektoři v první polovině roku odhalili přes 1400 nelegálně zaměstnaných

Inspektoři letos při kontrolách odhalili přes čtrnáct stovek nelegálně zaměstnaných. A to jen za první pololetí letošního roku. Většina takzvaně načerno pracujících jsou občané České republiky. Inspektoři v kontrolách pokračují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na nových chodnících

Práce na nových chodnících | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Už víc než 400 pokut v hodnotě dohromady přes 120 milionů korun udělil Státní úřad inspekce práce v letošním prvním pololetí. Loni přitom za celý rok rozdal něco málo přes 700 pokut celkem za 312 milionů korun.

Generální inspektor Rudolf Hahn vyjmenoval, ve kterých odvětvích se nejčastěji objevuje takzvaná práce načerno.

„V oblasti stavebnictví, v oblasti ubytovacích a restauračních služeb a mohu jmenovat i specifické obory maloobchodu, především stánkový prodej.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Inspektoři v první polovině roku odhalili přes 1400 nelegálně zaměstnaných. Další podrobnosti zjišťovala Eliška Malínská

Inspektoři za první polovinu letošního roku zjistili, že nejvíc protiprávně zaměstnaných, konkrétně 800, byli občané České republiky. Víc než čtyři stovky dalších pocházely ze zemí mimo Evropskou unii.

Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků upozornil na jedno z rizik nelegální práce. „Může dojít k jakémukoliv problému, například ve smyslu toho, že bude nějaké zranění na pracovišti, a potom se to velmi komplikovaně řeší,“ řekl.

Inspektoři práce se nově zaměřují místo plošného provádění kontrol na cílené oblasti a podniky, u kterých nelegální zaměstnávání předpokládají.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme