Požár lesa u Šindelové hasil vrtulník, u Chebu hořelo obilí na poli

9. srpen 2015

Až po dvou dnech zvládli hasiči zlikvidovat požár lesní hrabanky u Šindelové na Sokolovsku. Oheň zasáhl poměrně malou plochu, přibližně padesát metrů čtverečních. Požár ale vypuknul ve velmi nepřístupném terénu.

Hasiči tak na místo povolali vrtulník, který požár likvidoval ze vzduchu. O den později pak na místě zjistili, že požár stále doutná ve velké hloubce. Hasiči proto museli dostat na kopec vodu s použitím hadic a důkladně prolít všechna místa požáru.

Záchranáři museli překonat 120 metrů převýšení a natáhnout přes půl kilometru hadic. Aby zajistili dostatečný tlak vody, museli použít přenosná čerpadla. Dostatek vody zajistil rybník v Přebuzi.

Požár zlikvidovali v pátek po poledni. Celý prostor pak důkladně ještě zkontrolovali termokamerou. Škoda je odhadnuta na 10 tisíc korun, příčina je v šetření.

Nešlo ale o jedinou událost. Pravděpodobně po technické závadě na jednom z kombajnů začalo také hořet pole u obce Třebeň na Chebsku. Oheň se rychle šířil a zasáhl jak část sklizeného pole, tak i vzrostlé obilí.

Na místě zasahovalo 10 jednotek se 13 cisternami. Požár dostali pod kontrolu hodinu po nahlášení. Majitel odhadl škodu způsobenou ohněm na 200 tisíc korun.

Hasiči likvidují požár pole u obce Třebeň na Chebsku
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio